O scurgere de peste 32 de mii de documente și, mai ales, metadatele acestora, arată, potrivit BBC News, că o serie de țări care depind strategic de combustibilii fosili, încearcă să schimbe sau să influențeze o decizie la summitul care ar trebui să o aducă o decizie la nivel mondial privind renunțarea la cărbune, dar și modul în care țările mai dezvoltate ar urma să ajute țările mai sărace să renunțe la tehnologiile poluante.
BBC arată totuși că, cel mai des, comentariile guvernelor sunt constructive și încearcă îmbunătățirea calității raportului final, dar o serie de guverne încearcă să facă percepția asupra poluării mai puțin gravă sau se opun cu totul eliminării cărbunelui, deși exact acesta este scopul summitului.
Astfel, un consilier al ministerului petrolier saudit cere eliminarea din raport a unor expresii precum “nevoia de acțiuni urgente și accelerate la toate nivelurile”, iar un înalt oficial guvernamental australian respinge concluzia că închiderea centralelor electrice pe cărbune este necesară. Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, iar Australia este un important exportator de cărbune.
Un om de știință senior de la Institutul de Minerit și Combustibil din India, care are legături strânse cu guvernul indian, avertizează că este probabil ca și cărbunele să rămână unul dintre pilonii producției de energie timp de zeci de ani de aici înainte, din cauza ” unei provocări extraordinare” de a furniza energie electrică la prețuri accesibile. India este al doilea mare consumator de cărbune din lume.
O serie de țări pledează în favoarea unor tehnologii emergente și în prezent foarte scumpe, concepute pentru captarea și stocarea permanentă a dioxidului de carbon în subteran. Arabia Saudită, China, Australia și Japonia – toți marii producători sau utilizatori de combustibili fosili – precum și OPEC (Organizația națiunilor exportatoare de petrol), toate susțin captarea și stocarea carbonului, deși raportul arată că astfel de tehnologii ar putea juca un rol în viitor, dar afirmă că există incertitudini cu privire la fezabilitatea unui astfel de plan.
Arabia Saudită solicită oamenilor de știință ai ONU să renunțe la concluzia că “accentul eforturilor de decarbonizare în sectorul energetic trebuie să fie trecerea rapidă la surse zero de carbon și eliminarea activă a combustibililor fosili”. Argentina, Norvegia și OPEC contestă, de asemenea, declarația.
Este de așteptat ca, la această întâlnire, grupul științific al ONU să propună acțiuni concrete și termene clare pentru fiecare națiune, pentru a încetini schimbările climatice astfel încât media anuală a temperaturilor globale să nu depășească creșterea de +1,5 grade față de epoca preindustrială.