Președintele rus Vladimir Putin a reușit fără să vrea ceea ce aliații occidentali s-au străduit de multă vreme: să facă Germania să își intensifice rolul de putere globală majoră, cu o politică externă asertivă susținută de o armată puternică, în ciuda vinovăției din cel de-al II-lea război mondial.
Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat duminică o creștere dramatică a cheltuielilor militare, având în vedere invazia Ucrainei de către Rusia, în ceea ce este considerat a fi un discurs istoric, care marchează o schimbare de paradigmă în politica externă și de apărare a Germaniei.
Scholz a spus că Germania va investi de acum încolo peste 2% din producția economică în apărare, de la aproximativ 1,5% în prezent, după ani de rezistență la cererile aliaților NATO de a face acest lucru și va înființa un fond de 100 de miliarde de euro (112 miliarde de dolari). pentru a reechipa armata. El a subliniat, de asemenea, planuri de reducere a dependenței Germaniei de Rusia pentru jumătate din necesarul de gaze, stimulând speranța că Berlinul ar putea lua în considerare preocupările geo-strategice mai mult în toate relațiile sale comerciale.
„Războiul lui Putin” a marcat o schimbare în politica externă germană, a spus el, adăugând că „cerința este cât mai multă diplomație posibil, fără a fi totuși naivi”.
„Acest discurs istoric marchează o schimbare majoră în politica externă germană”, a declarat Thorsten Benner de la Institutul pentru Politici Publice Globale (GPPi).
„Este un punct de plecare pentru o nouă regândire fundamentală, ca parte a Strategiei de Securitate Națională a Germaniei, care va trebui să includă și provocările prezentate de China, văzute în tandem cu Rusia”.
Germania s-a confruntat de decenii cu critici pentru că nu a jucat un rol pe scena mondială proporțional cu dimensiunea sa ca cea mai mare economie a Europei și pentru că a trecut cu vederea preocupările geo-strategice în căutarea oportunităților economice. Această poziție a fost supusă unei examinări intense de-a lungul crizei din Ucraina, ceea ce i-a determinat pe unii comentatori, în special în cel mai mare aliat al securității, Statele Unite, să numească Germania veriga slabă a alianței militare vestice NATO. Guvernele germane succesive au sprijinit construcția conductei baltice Nord Stream 2 pentru a pompa gaz din Rusia direct în Germania, în ciuda temerilor aliaților occidentali că ar submina securitatea țării de tranzit tradiționale Ucraina.