Acasă Actualitate Acum stomacurile lor sunt paralizate: Ce efecte au medicamentele de succes pentru...

Acum stomacurile lor sunt paralizate: Ce efecte au medicamentele de succes pentru pierderea în greutate și diabet

108
0
Acum stomacurile lor sunt paralizate: Ce efecte au medicamentele de succes pentru pierderea în greutate și diabet
Acum stomacurile lor sunt paralizate: Ce efecte au medicamentele de succes pentru pierderea în greutate și diabet

Medicamente de succes, precum Ozempic sau Wegovy, au devenit populare pentru pierderea dramatică în greutate ce îi pot ajuta pe oameni să o obțină și pentru diabet. Acestea nu au doar beneficii. Care sunt, de fapt, efectele negative pe care le au?

Joanie Knight, în vârstă de 37 de ani, din Louisiana, are un mesaj pentru oricine are în vedere să ia medicamente precum Ozempic sau Wegovy: „Mi-aș fi dorit să nu-l ating niciodată. Mi-aș fi dorit să nu fi auzit de asta în viața mea. Acest medicament mi-a făcut viața un iad. Atât de mult iad. M-a costat bani. M-a costat mult stres, m-a costat zile și nopți și excursii cu familia. M-a costat mult și nu merită. Prețul este prea mare”.

Brenda Allen, în vârstă de 42 de ani, din Dallas, se simte la fel. Medicul ei i-a prescris Wegovy pentru pierderea în greutate.

„Și chiar și acum, întreruptând medicamentele de aproape un an, încă am o mulțime de probleme”. A spus că a fost la urgențe recent după ce a vărsat atât de mult încât s-a deshidratat.

Emily Wright, în vârstă de 38 de ani, profesoară în Toronto, a început să ia Ozempic în 2018. Peste un an, a transmis, a slăbit 36 de kilograme. Dar Wright a spus că acum varsă atât de des încât a fost nevoită să își ia concediu la locul de muncă.

„Chiar și acum că nu mai iau Ozempic de aproape un an, încă nu am revenit la normal”.

Medicamentul pentru diabet, Ozempic, și medicamentul soră pentru pierderea în greutate, Wegovy, utilizează aceeași componentă: semaglutida. Acestea și alte medicamente înrudite, care includ tirzepatida și liraglutida, funcționează prin imitarea unui hormon care este produs în mod natural de organism, GLP-1. Unul dintre rolurile GLP-1 este de a încetini trecerea alimentelor prin stomac, ceea ce îi ajută pe oameni să se simtă săturați mai mult timp.

Dacă stomacul încetinește prea mult, totuși, asta poate cauza probleme.

Care sunt efectele negative?

Knight și Wright au fost diagnosticate cu gastropareză severă sau paralizie stomacală, despre care medicii lor cred că ar fi rezultată sau exacerbată de medicamentul pe care îl luau, Ozempic.

Wright a spus că a fost, de asemenea, diagnosticată cu sindrom de vărsături ciclice, care o face să verse de mai multe ori pe zi.

Allen nu are un diagnostic pentru problemele ei de stomac, dar a spus că acestea au început abia după ce a fost încurajată de medicul ei să ia Wegovy pentru a pierde în greutate. Ea își gestionează greața și vărsăturile continue cu un medicament numit Zofran și probiotice pe bază de prescripție medicală, în timp ce așteaptă mai multe teste în octombrie – primele întâlniri disponibile pe care le-ar putea obține cu specialiști, prezintă CNN.

Medicii spun că mai multe cazuri ca acestea ies la iveală pe măsură ce popularitatea medicamentelor a crescut. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a declarat că a primit rapoarte despre persoane cu medicamente care suferă de paralizie stomacală, unde, uneori, nu s-a rezolvat decât până la momentul raportării.

Și luna trecută, Societatea Americană a Anesteziștilor a avertizat că pacienții ar trebui să nu mai ia aceste medicamente cu o săptămână înainte de operație, deoarece pot crește riscul ca oamenii să verse alimente în timpul unei operații, chiar dacă au postit conform instrucțiunilor. Vărsăturile sub anestezie determină uneori pătrunderea alimentelor și a acidului din stomac în plămâni, ceea ce poate provoca pneumonie și alte probleme după operație.

Până acum, cazurile extreme ca cele menționate sunt considerate a fi rare și pot fi rezultatul demascării medicamentului sau a agravării unui „stomac lent” existent. Medicii spun că oamenii pot avea o afecțiune tăcută numită „golire gastrică întârziată” și nu știu asta. Nu există nimic pe etichetele medicamentelor care să avertizeze în mod special că poate apărea gastropareza.

Ca răspuns la cererea de comentarii a CNN, Novo Nordisk, producătorul Ozempic și Wegovy, a subliniat că medicamentele din această clasă au fost folosite timp de 15 ani pentru a trata diabetul și timp de opt ani pentru a trata obezitatea, fiind studiate pe larg în realitate, în lume și în studiile clinice.

„Evenimentele gastrointestinale (GI) sunt efecte secundare bine cunoscute ale clasei GLP-1. Pentru semaglutidă, majoritatea efectelor secundare gastrointestinale sunt de severitate uşoară până la moderată şi de scurtă durată. Se știe că GLP-1 provoacă o întârziere în golirea gastrică, așa cum este menționat în eticheta fiecăruia dintre medicamentele noastre GLP-1 RA. Simptomele de golire gastrică întârziată, greața și vărsăturile sunt enumerate ca efecte secundare”, se arată în comunicat.

Gastropareza poate avea multe cauze, inclusiv diabetul, fiind motivul pentru care mulți oameni iau aceste medicamente, în primul rând. De asemenea, se știe că femeile prezintă un risc mai mare de apariție a bolii. În mai mult de jumătate dintre cazurile de gastropareză, medicii nu reușesc să găsească o cauză.

„Poate să fie cu adevărat ghinionişti”, a spus dr. Michael Camilleri, un gastroenterolog la Clinica Mayo, despre persoanele care și-au împărtășit cazurile cu CNN.

Pe de altă parte, așa funcționează medicamentele, deși nu mulți medici sau pacienți înțeleg acest lucru sau problemele care pot urma, a spus el.

Studiu bazat pe liraglutină și placebo

Acum stomacurile lor sunt paralizate: Ce efecte au medicamentele de succes pentru pierderea în greutate și diabet
Acum stomacurile lor sunt paralizate: Ce efecte au medicamentele de succes pentru pierderea în greutate și diabet

Camilleri a primit un grant de la National Institutes of Health pentru a studia modul în care unul dintre primii agonişti GLP-1, un medicament numit liraglutidă, afectează funcţia stomacului.

El a recrutat 40 de adulți obezi și i-a repartizat aleatoriu pentru a lua doze mai mari de liraglutidă sau un placebo, care nu avea ingrediente active.

După cinci săptămâni, i-a pus pe cei din studiu să mănânce o masă unde au adăugat un trasor radioactiv, astfel încât să poată vedea cât timp le-a rămas mâncarea în stomac. Persoanele care au luat liraglutidă au încetinit dramatic digestia în comparație cu cei care au primit placebo. A durat aproximativ 70 de minute pentru ca jumătate din alimentele consumate să-și părăsească stomacul, comparativ cu doar patru minute în grupul placebo. Și asta a fost doar întârzierea medie: la unii pacienți tratați cu liraglutidă, timpul necesar pentru ca jumătate din masă să părăsească stomacul a fost de 151 de minute, sau mai mult de două ore și jumătate.

Camilleri a spus că grupul care a luat liraglutidă a pierdut în greutate și, cu cât este mai mare întârzierea în care mâncarea părăsește stomacul, cu atât oamenii păreau să slăbească mai mult.

Din fericire, oamenii din studiu păreau să se adapteze la medicamente în timp. După 16 săptămâni, persoanele din grupul care a luat liraglutidă au eliminat aproximativ jumătate din alimentele pe care le-au mâncat, în aproximativ 30 de minute, spre deosebire de șapte minute în grupul placebo. Simptomele de greață și vărsături păreau să se amelioreze, de asemenea.

„Din păcate, nu au existat aceste tipuri de studii robuste, așa că întreaga idee că această clasă de medicamente întârzie de fapt golirea gastrică nu este la fel de recunoscută”, a spus Camilleri.

„Este de imaginat ca unii pacienți să aibă o golire gastrică lentă la limită, iar începerea unuia dintre agoniştii GLP-1 poate cauza o gastropareză completă”.

— Cum de vărs atât de mult?

Joanie Knight își amintește exact ce a mâncat de ziua ei, în 2021. A comandat fajitas de pui la unul dintre restaurantele ei preferate. A mâncat trei cartofi prăjiți subțiri și două sau trei bucăți de pui și apoi s-a instalat panica în momentul în care nu a putut înghiți mâncarea.

„Mi s-a părut că mi s-a blocat în gât”, a spus Knight, care luase Ozempic de doi ani în acel moment și, ca urmare, mânca deja foarte puțin în fiecare zi. Cina de ziua ei a declanșat o criză de vărsături violente.

„M-am gândit: «Nu mâncasem. Cum de vărs atât de mult?»”, a zis ea.

A mers la un gastroenterolog, un medic specializat în probleme cu stomacul. I-au pus un tub cu o cameră în gât și în stomac, pentru a vedea care ar putea fi problema.

„Au spus: «stomacul tău este plin de mâncare»”.

În mod normal, mai puțin de 10% din alimente vor rămâne în stomac la patru ore după masă. Când aceasta crește între 10% și 15%, este considerată gastropareză ușoară. Gastropareza moderată este atunci când 15% până la 35% din alimente sunt lăsate. Gastropareza severă este la peste 35%, după patru ore.

Un studiu de golire gastrică – un test care măsoară modul în care alimentele se mișcă prin stomac – a pus-o pe Knight în categoria severă. Ea a adăugat că a rămas cu greață tot timpul, indiferent de cât de puțin a mâncat, luând și un medicament contra greață prescris „de parcă ar fi o bomboană”.

Totuși, medicii nu au legat problemele ei de stomac cu Ozempicul pe care îl lua. Deși informațiile de prescripție pentru medicament avertizează despre greață și vărsături, menționează doar că medicamentul provoacă o întârziere în golirea stomacului ca avertisment că ar putea afecta absorbția altor medicamente. Au mai trecut aproape patru luni până când un specialist i-a oprit medicația.

Emily Wright, profesoara din Toronto, a spus că Ozempic a ajutat-o ​​să piardă aproximativ 36 de kilograme, într-un an, și că a continuat să-l ia pentru a-și gestiona glicemia, dar s-a simțit întotdeauna rău. A vărsat în fiecare zi, dar s-a cam obișnuit cu asta: se trezea și vomita, iar apoi ziua ei se îmbunătățea.

În studiile clinice, aproape jumătate dintre oamenii care au luat Wegovy (44%) au raportat greață și aproape 1 din 4 au raportat vărsături. Ambele sunt simptome comune ale gastroparezei.

În studiile clinice pentru Ozempic, care este același medicament ca și Wegovy, dar administrat la o doză mai mică, 1 din 5 persoane a raportat greață și 1 din 10 a raportat vărsături.

În septembrie 2020, Wright a trebuit să fie spitalizată pentru deshidratare legată de vărsături, iar asta a determinat-o să le solicite medicilor mai multe răspunsuri. Un studiu gastric a arătat că avea gastropareză. Medicii ei i-au mai administrat două medicamente pentru a încerca să o ajute să-și gestioneze simptomele, dar nu au scos-o de pe Ozempic pentru că nu bănuiau că acesta ar avea o contribuție.

Diabetul poate provoca, de asemenea, gastropareză, dar acest lucru se întâmplă, de obicei, numai la persoanele care au boala de cel puțin un deceniu și au glicemie crescută cronic, care afectează nervii ce controlează stomacul.

Atât Knight, cât și Wright spun că medicii lor au respins această posibilitate în cazurile lor. „Toată lumea a spus că nu poate fi vorba de diabet”, a spus Wright, care a fost diagnosticată cu diabet la numai cinci ani de când a dezvoltat gastropareză.

În septembrie 2022, vărsăturile ei s-au agravat mult. În loc să verse doar mâncarea recentă, Wright a observat că vomita mâncarea pe care o mâncase cu trei sau patru zile înainte.

Un alt test gastric a arătat că starea ei s-a deteriorat.

„Apoi, medicul gastrointestinal a spus: „Ei bine, am văzut o mulțime de clienți venind cu stomacul plin la endoscopie, care sunt pe Ozempic. Așa că hai să încercăm să te scoatem de pe Ozempic”, a spus Wright.

Atât Knight, cât și Wright au avut o oarecare ușurare după ce au renunțat la medicamente, dar problemele lor au continuat.

Acum, a spus Wright, în loc să vomite la o masă pe care a mâncat-o cu câteva zile în urmă, ea varsă în mare parte mâncarea pe care o mânca recent.

Knight a suferit în cele din urmă o operație de bypass la stomac. Este similară cu tehnica folosită pentru pierderea în greutate, dar poate fi și un tratament pentru cazurile severe de gastropareză. Acest lucru i-a permis să mănânce din nou unele dintre alimentele ei preferate, cum ar fi câteva mușcături de pizza sau pui.

„Anterior, consumam o cantitate extremă de vitamine pentru că nu mâncam. Acum pot să mănânc suficient încât să nu fiu subnutrită”.

„Nu știm când ne vom face bine. Cred că asta e cea mai grea parte”, a spus ea. „Dacă mi-ai putea acorda un an sau doi, aș avea ceva la care să sper”.

Ce spune Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA)?

Autoritățile de reglementare a medicamentelor spun că au primit rapoarte de paralizie a stomacului în rândul pacienților care iau medicamente agoniste GLP-1.

„FDA a primit rapoarte de gastropareză cu semaglutidă și liraglutidă, dintre care unele au arătat că efectul advers nu a fost recuperat după întreruperea produsului respectiv, la momentul raportului”, a spus agenția într-o declarație pentru CNN.

Rapoartele au fost transmise prin intermediul sistemului de urmărire a evenimentelor adverse accesibil publicului agenției, iar FDA a relatat că nu există întotdeauna suficiente informații în acele rapoarte pentru a le evalua corect.

FDA a mai transmis și că nu a putut determina dacă medicamentele au fost cauza sau dacă gastropareza ar fi putut fi cauzată de o problemă diferită.

„Gastropareza poate fi o complicație a diabetului care este legată de o boală de lungă durată sau prost controlată, complicând și mai mult capacitatea de a determina ce rol au jucat medicamentele în evenimentele raportate”, conform agenției.

Întrebată dacă medicii și pacienții ar trebui avertizați cu privire la riscul la care sunt supuse persoanele despre care se știe că au digestie lentă, FDA a spus că beneficiile medicamentului pot depăși riscurile, chiar și pentru acest grup.

„Reglementările referitoare la etichetarea medicamentelor prevăd că un medicament ar trebui să fie contraindicat numai în acele situații clinice pentru care riscul de utilizare depășește în mod clar orice beneficiu terapeutic posibil. Doar pericolele cunoscute, și nu posibilitățile teoretice, pot sta la baza unei contraindicații”, potrivit FDA, citat de CNN.

FDA adaugă faptul că persoanele cu gastropareză nu au fost excluse din studiile clinice ale acestor medicamente, iar beneficiile pentru diabet și gestionarea greutății „pot depăși riscurile la unii pacienți cu gastropareză sau cu golire gastrică întârziată”.

Medicii care sunt experți în tratarea gastroparezei spun că aud mai multe povești ca acestea pe măsură ce un număr mai mare de oameni încearcă medicamentele.

„Gastropareza sau golirea gastrică întârziată de la agoniştii GLP-1 se întâmplă cu siguranţă”, a spus dr. Linda Nguyen, care este specializată în tratamentul acestei afecţiuni, la Universitatea Stanford.

Ceea ce pare a fi neobișnuit la cazuri precum cel al lui Wright și al lui Knight, a transmis Nguyen, este că nu s-au îmbunătățit după ce au încetat să mai ia medicamentul.

„Din experiența mea, când oprești agonistul GLP-1, golirea gastrică se îmbunătățește tot mai mult”, adaugă Nguyen, care este, de asemenea, purtător de cuvânt al Asociației Americane de Gastroenterologie.

Preocuparea pentru operație

Anesteziştii spun că există pericole reale legate de paralizia stomacului la aceste medicamente, iar medicii şi pacienţii au nevoie de mai multe informaţii despre riscuri.

Dr. Renuka George, director la Bursa de Anestezie Regională, la Universitatea Medicală din Carolina de Sud, a postat recent pe Twitter o fotografie ce avea conținutul stomacului aspirat de la un pacient ce ținea dietă conform instrucțiunilor, dar lua un agonist GLP-1 pentru diabet. Stomacul, a spus ea, era practic plin, chiar dacă persoana a urmat toate instrucțiunile de pregătire chirurgicală la literă.

Medicul a explicat că este o situație de avertizare.

„Acest lucru a devenit, cred, mai important pentru anesteziști, pur și simplu pentru că aspirația este o mare preocupare”.

Ea a prezentat că stomacul și esofagul pot face față sucurilor digestive acide care se amestecă cu alimente. Plămânii nu pot.

„Țesutul pulmonar este fragil și prețios”, transmite Renuka George. „Dacă ceva intră în plămâni, în cel mai bun caz, este o tuse, în cel mai rău caz, ajungi la un ventilator pentru o perioadă lungă de timp”.

Pe măsură ce tot mai mulți oameni iau aceste medicamente, cu puține informații despre încetinirea stomacului care vine cu ele, este posibil să nu știu să spună medicilor.

„Marea îngrijorare este dacă avem pacienți care nu sunt conștienți de acest lucru și nu le spun anesteziștilor pentru că nu toată lumea vrea să facă publicitate că ia un medicament de slăbit, nu?”, potrivit aceleiași surse.

Societatea Americană a Anesteziștilor îi sfătuiește pe medici să-i pună pe pacienți să oprească aceste medicamente timp de o săptămână înainte de operație pentru a preveni aspirația, dar președintele dr. Michael Champeau a spus că nu sunt siguri care ar fi timpul potrivit pentru post sau oprirea medicamentului.

„Când am emis acest ghid, l-am publicat pe baza unor dovezi științifice foarte limitate”, a spus Champeau. Aceste tipuri de studii – despre întârzierea golirii stomacului – pur și simplu nu au fost făcute, adaugă.

George a spus că este la curent cu studiile în curs pentru a încerca să afle mai multe despre complicații. „Sunt o mulțime de cercetări în curs. Am senzația că vom vedea o mulțime de publicații în următorii câțiva ani în acest sens”.

Până se știu mai multe, continuă Renuka George, oamenii trebuie să fie deschiși cu medicii lor cu privire la consumul de medicamente.

Knight, pacienta cu gastropareză din Louisiana, a zis că oamenii trebuie să ia în considerare cu atenție riscurile.

„Am acceptat că medicamentul funcționează pentru mine. Am avut un efect secundar major care mi-a schimbat cursul vieții. Acum simt că cea mai bună opțiune a mea este să încerc să avertizez oamenii ori de câte ori pot”, adaugă Knight.

Nguyen, medicul de la Stanford, a spus că pacienții trebuie să acorde atenție efectelor secundare. Dacă vomită o dată sau de două ori, ar putea fi normal, dar vărsăturile persistente nu sunt.

„Ar trebui evaluate. Luați în considerare reducerea dozei sau oprirea medicamentelor”.

„Dacă vărsăturile vă afectează hidratarea sau trebuie să luați alte medicamente pentru a trata efectele secundare ale acestui medicament, atunci cred că este timpul să vă reprofilați”, citează CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.