Documente confidențiale din masiva scurgere de informații Pandora Papers îi plasează pe Robert Negoiță, primarul sectorului 3 din Capitală, și pe fratele acestuia, Ionuț Negoiță, în centrul de comandă al unei complexe rețele de companii offshore care controlează afaceri de zeci de milioane de euro în România, scriu cei de la Rise Project. Offshore-urile au fost integrate într-o rețea de firme românești care a beneficiat de fonduri publice de la Primăria condusă de Negoiță.
Numele edilului sectorului 3 apare în documentele unei case de avocatură din Cipru ca fiind beneficiar nedeclarat și acționar ascuns în două dintre firmele din Insulele Virgine Britanice care au controlat afaceri cu fonduri publice în România. Una dintre aceste firme a fost înființată ca să asigure managementul hotelurilor Rin din București.
O alta a canalizat milioane de euro către clubul de fotbal Dinamo și a fost implicată în construcția a sute de vile și apartamente.
Conform unei anchete penale aflată în derulare, 96,6 de milioane de euro au ajuns, prin subcontractări sau achiziții, de la Primăria sectorului 3 în firme românești conectate la suveica offshore pentru care sunt investigați frații Negoiță. Banii erau destinați anvelopărilor de blocuri și construirii de fântâni arteziene.
15 offshore-uri legate de frații Negoiță prin documentele din Pandora Papers au deținut sau dețin părți sociale în peste 20 de companii din România.
Procurorii români încearcă să demonstreze că frații Negoiță au creat firmele offshore pentru a spăla bani.
Peste 17 milioane de euro au fost virați de Ionuț Negoiță în paradisurile fiscale.
Peste 31 de milioane de euro au fost transferate în sens invers din offshore către opt firme din România sub formă de împrumuturi.
Cinci dintre cele 15 companii offshore din Pandora Papers apar într-o anchetă a Parchetului care se află în derulare.
Mii de apartamente au fost construite în București și zone limitrofe de firme mufate la rețeaua de offshore-uri.
PANDORA PAPERS este o nouă scurgere de informații ce conține aproape 12 milioane de fișiere care listează clienții a 14 furnizori de servicii în paradisuri fiscale. E-mailuri, contracte, împuterniciri, documente de înregistrare și liste întregi de acționari secreți arată că industria offshore este de fapt un sistem global interconectat. Proiectul jurnalistic este coordonat de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) și implică peste 600 de jurnaliști din întreaga lume care au scos la iveală banii și investițiile ascunse de politicieni influenți, oligarhi, oameni de afaceri, criminali sau vedete.