Acasă Actualitate Raed Arafat, clarificări despre noile restricții propuse de CNSU. Certificatul verde nu...

Raed Arafat, clarificări despre noile restricții propuse de CNSU. Certificatul verde nu este necesar pentru acces în magazinele alimentare și în farmacii

131
0

Secretarul de stat, Raed Arafat, a venit cu clarificări referitoare la noile restricții propuse de CNSU. Certificatul verde nu este necesar pentru acces în magazinele alimentare și în farmacii, dar este obligatoriu pentru a putea intra în mall-uri. Parlamentul va decide dacă și angajații, inclusiv cei de la stat, au nevoie să se vaccineze sau să se testeze pentru acces la locul de muncă.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat: 

 • Au fost introduse restricții la magazine, limitarea programului între orele 5 – 21, iar de la ora 22, pe întreg teritoriul țării va fi interzisă circulația, cu excepția persoanelor vaccinate sau a celor trecute prin boală (dar și a celor care merg la muncă sau au urgențe medicale).
 • Persoanele testate nu sunt incluse între excepțiile celor care pot ieși din casă după ora 22.
 • Atenționăm că folosirea unui certificat fals, împrumutat, se consideră infracțiune.
 • Totodată, accesul în toate zonele care nu sunt esențiale se face doar folosind certificatul verde. Asta înseamnă că sunt exceptate farmaciile și magazinele alimentare.
 • În magazinele esențiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării pot intra în spațiile respective doar însoțiți de un adult cu certificat.
 • În mall se poate intra doar cu certificat verde. Cei fără certificat verde trebuie să meargă la farmacii și magazine care nu sunt în mall.
 • Creșele sunt singurele care vor rămâne deschise.
 • La intrarea vizitatorilor în clădirile publice, oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat, trecut prin boală sau testat. Sunt vizați toți care sunt din afara sistemului care lucrează în clădirea respectivă. La nivelul clădirilor private, pentru clădirile cu peste 50 de persoane, se va prezenta certificatul verde.
 • Pentru introducerea acelorași reguli și pentru angajați, acest lucru nu se poate face prin Hotărâre de Guvern. Este nevoie de aprobarea propunerii legislative în Parlament. A fost trimisă deja o propunere în acest sens.
 • La acest moment, primăria poate organiza un ghișeu pentru plătirea taxelor sau obținerea adeverințelor în cazul celor fără certificat verde. În instituțiile publice de genul primării, pot intra persoane și cu test negativ.
 • Unitățile de cazare din România vor cere certificatul verde, nu test. Nu se mai pot face cazări dacă clienții nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală.
 •  În exterior singurele activități în care masca nu este obligatorie rămân cele sportive.
Articolul precedentRecord de vaccinări în ultimele 24 de ore. Peste 86 de mii de persoane s-au imunizat cu prima doză
Articolul următorO minge de foc care a luminat marți seara nordul SUA și o parte din Canada s-a dovedit a fi un satelit rusesc de spionaj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here