Acasă Actualitate Japonia. Peste 20 de nave din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial...

Japonia. Peste 20 de nave din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au apărut la suprafața Oceanului Pacific, după o erupție vulcanică subacvatică

353
0

Imagini surprinse de elicopterul agenției All Nippon News din Japonia ilustrează cele 24 de nave eșuate pe țărmul de vest al insulei Iwo Jima, la aproximativ 1.200 de kilometri sud de Tokyo, după ce au fost aduse la suprafața oceanului de către erupția vulcanului subacvatic Fukutoku-Okanoba.

Forțele americane au scufundat navele în timpul bătăliei de la Iwo Jima din 1945, una dintre cele mai sângeroase bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial. În lupta care a durat 36 de zile au luat parte aproximativ 70.000 de pușcași marini americani și în jur de 20.000 de soldați japonezi ascunși în buncărele din rocile vulcanice ale insulei. Până la sfârșitul bătăliei, 20.000 de pușcași marini fuseseră răniți și aproape 7.000 uciși. Aproape toți soldații japonezi, cu excepția celor 216 capturați în viață, au fost uciși în timpul atacului.

Potrivit Arhivelor Naționale din SUA, epavele aduse pe țărm sunt rămășițele navelor de transport care au fost capturate de Marina SUA și scufundate intenționat după bătălie. Întrucât Iwo Jima nu avea port, navele au fost scufundate paralel cu țărmul pentru a forma un dig, protejând atât armele, cât și trupele armate de valurile care se apropiau.

Vulcanul subacvatic Fukutoku-Okanoba a început să erupă din august. Pe lângă faptul că împinge navele și ridică nivelul fundului mării, activitatea seismică produsă de vulcan a dus la apariția unei insule mici, în formă de semilună. Formată din piatră ponce și cenușă vulcanică, se așteaptă ca insula să dispară în curând din cauza eroziunii, potrivit Setsuya Nakada, directorul Centrului de Cercetare Integrată a Vulcanilor al guvernului japonez.

Iwo Jima face parte din Insulele Bonin, un lanț de aproximativ 30 de insule subtropicale din Oceanul Pacific. Lanțul de insule este predispus la cutremure și erupții vulcanice pe 7 octombrie, un cutremur cu magnitudinea de 5,9 a zguduit clădiri din Tokyo și estul Japoniei.

Iwo Jima este nelocuită și rar vizitată de civili – parțial ca urmare a cantităților enorme de bombe și grenade neexplodate lăsate în urmă pe insulă – ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca navele să fie tăiate pentru fier vechi sau îndepărtate de autoritățile japoneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.