Acasă Actualitate Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț. 11 persoane urmărite penal

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț. 11 persoane urmărite penal

590
0

În cazul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț, procurorii au început urmărirea penală împotriva a 11 suspecți, mai precis 10 persoane fizice, și persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Demersul vine la aproape un an de la incendiul în care au murit 10 pacienți intubați, bolnavi de COVID-19.

Printre persoanele urmărite penal 6 au îndeplinit succesiv, pentru diferite perioade de timp, funcția de manager interimar al Spitalului.

Acestea sunt cercetate pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cei 6 directori – au constatat procurorii – ar fi organizat impropriu activitatea în contextul pandemiei. Concret, nu au luat măsuri care să asigure securitatea în secția ATI, odată cu creșterea consumului de oxygen.

Pe de altă parte, 2 asistente medicale ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis – o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Aceasrtă lumânare a fost, de-altfel, sursa incendiului .

De-asemenea, doi medici de la ATI sunt acuzați că ar fi întocmit o adresă care conținea mențiuni false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul incendiului. Documentul a îngreunat urmărirea penală.

Totodată, Spitalul Județean Piatra Neamț, ca persoană juridică, nu a revizuit – spun procurorii – riscurile privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă odată cu transformarea unității în spital COVID.

Consecința: incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală gravă a unui medic și a unei asistente medicale, distrugerea salonului, a instalațiilor și echipamentelor medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.