Acasă Actualitate Iași. Criză de oxigen la Spitalul de Boli Infecțioase. Pacienții primesc oxigen...

Iași. Criză de oxigen la Spitalul de Boli Infecțioase. Pacienții primesc oxigen tehnic

193
0

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, de care aparţine şi unitatea modulară de la Leţcani, mai are rezerve proprii de oxigen pentru câteva ore după care, medicii vor nevoiţi să le administreze pacienţilor oxigen medical adus de la spitalele din țară.

O circulară emisă recent de autorităţi permite folosirea oxigenului tehnic la pacienţi, în criza COVID. Medicul ATI Florin Roşu, manager al spitalului din Iaşi, este reticent faţă de această soluţie, afirmând că el a fost instruit la școală să folosească pentru pacienţi oxigen medicinal, ci nu oxigen tehnic.

Întrebat care sunt dezavantajele folosirii oxigenului medical, tehnic, Roşu a răspuns că la şcoala de medicină a învăţat că pacienţilor li se administrează oxigen medicinal.

„Nu vă pot da aceste detalii. Eu în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie am fost trainuit să folosesc la pacient oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura, sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Încă o dată spun: am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal”, a declarat medicul.

131 de butelii de oxigen au ajuns în această seară la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Cele mai multe au ajuns din Galați, 76.

„Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, a afirmat şeful DSU.

Articolul precedentAcord istoric la Summitul G20 de la Roma. Impozit global minim de 15% pe profiturile multinaţionalelor
Articolul următorPreşedintele Iohannis va participa la Summitul liderilor mondiali din cadrul Conferinţei privind Schimbările Climatice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here