Acasă Extern Belarus. Autoritățile au evacuat principalele tabere de migranți de la granița cu...

Belarus. Autoritățile au evacuat principalele tabere de migranți de la granița cu Polonia, un semn de atenuare a crizei din regiune

383
0

Autoritățile din Belarus au transmis că au evacuat marile tabere improvizate  de la granița cu Polonia, prin punctul Bruzgi. Inițiativa ar putea însemna un prim pas pentru soluționarea crizei care s-a transformat într-un conflict între Est și Vest, scrie Reuters.

Informația a fost confirmată și de poliția poloneză de frontieră: “Toți oamenii au fost transportați, cel mai probabil, într-un depozit pregătit să îi primească, situat în apropierea frontierei”.Potrivit CNN, care citează date ale guvernului de la Minsk, circa șapte mii de migranți se află în Belarus.

Tot astăzi, sute de cetățeni irakieni au ajuns la aeroportul din Minsk și s-au înregistrat pentru zboruri înapoi în țara natală, un alt potențial semn de relaxare a tensiunilor. În ultimele săptămâni, punctele de trecere dintre Polonia și Belarus au fost scenele unor violențe între migranți și forțele de ordine. În mai multe rânduri, migranții și-au forțat trecerea în UE și au fost respinși cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene de către autorități.

Președintele Lukașenko i-a propus în decursul acestei săptămâni cancelarului Germaniei, Angela Merkel, un plan pentru soluționarea crizei, potrivit căruia UE ar trebui să primească două mii de persoane, iar guvernul său să ducă alte cinci mii în țările de origine. Propunerea a fost respinsă de executivul german, care a comentat: “Ar însemna să implementăm bazele unei strategii perfide”. Și premierul Poloniei a susținut că orice tip de negociere cu Lukașenko ar însemna legitimarea regimului celui din urmă.

Țările membre UE au acuzat regimul de la Minsk că a creat în mod deliberat criza migranților prin aducerea acestora din Orientul Mijlociu și prin faptul că i-a presat să treacă ilegal în Polonia sau Lituania. Minskul neagă acuzațiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.