Acasă Economie Marea Britanie. Guvernul Johnson, zguduit de dezvăluirile Pandora Papers. Partidul Conservator ar...

Marea Britanie. Guvernul Johnson, zguduit de dezvăluirile Pandora Papers. Partidul Conservator ar fi primit 750 de mii de lire de la o companie implicată într-una dintre cele mai mari afaceri de corupție din Uzbekistan.

512
0

The Guardian scrie că omul de afaceri kenyan Mohamed Amersi, un important donator al Partidului Conservator și care a finanțat campania electorală a lui Boris Johnson, a fost implicat într-un acord care s-a dovedit ulterior a fi o mită de 220 milioane de dolari, transferați în contul fiicei președintelui din Uzbekistan.

Partidul Conservator al lui Boris Johnson a primit peste 750.000 de lire de la omul de afaceri, din 2018 și până acum. Intrebat de jurnaliști, premierul britanic a spus că “toate donațiile pentru partid au fost verificate”, dar a refuzat să comenteze acuzațiile specifice aduse lui Amersi.

În același timp, Pandora Papers scoate la lumină sursa banilor unui om de afaceri cu origine ruse, Viktor Fedotov, a cărui firmă din Marea Britanie solicită acum aprobarea pentru un proiect imens de infrastructură – un cablu submarin de energie electrică între Franța și Anglia, o investiție de peste 1,2 miliarde de lire sterline.

Magnat al petrolului, acum rezident și cetățean britanic, Fedotov a câștigat cel puțin 98 de milioane de dolari prin drenarea unor fonduri ale companiei ruse Transneft, un monopol de stat.

Mai mult, presa britanică arată că ministrul pentru mediu de afaceri al Guvernului Johnson ar fi favorizat proiectul cablului submarin al lui Fedotov și chiar a acceptat să facă lobby pe lângă oficialii francezi pentru a primi aprobarea.

Rusul este de asemnea un important donator pentru partidul Conservator și, arată Pandora Papers, compania sa are legături cu doi importanți membri ai partidului lui Johnson, dintre care unul este acum ministru pentru mediul de afaceri.

Alexander Temerko, care este prieten al primului ministru, Boris Johnson, și asociat cu Fedotov în proiectul cablului submarin, a donat Partidului Conservator 1,1 milioane de lire sterline.

Trei miniștri conservatori s-au retras deja din procesul de decezie, din cauza legăturilor cu compania deținută de oamenii de afaceri cu origini rusești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.