Oficialii din Hong Kong, Marea Britanie și Norvegia au recomandat părinților care au copii cu vârste între 12 și 17 ani să îi imunizeze cu o doză unică de vaccin Pfizer-BioNTech. Suedia și Danemarca au făcut ieri același pas, dar au decis că este de preferat o singură doză din vaccinul Moderna, mai concentrat din punct de vedere al substanței active.
Oficialii din domeniul sănătății din aceste țări au luat în calcul datele care sugerează că miocardita, o inflamație a inimii, deși rară, poate fi mai frecventă la adolescenți și adulți tineri după a doua doză.
Totuși, în țările cu rate mari de vaccinare, în care copiii sunt protejați de imunizarea adulților, cifrele au schimbat raportul risc/beneficiu. De exemplu, în Hong Kong, unde 4,5 milioane din cei peste 6 milioane de adulți au primit cel puțin o doză de vaccin, sunt din aprilie mai puțin de 10 cazuri de infectare pe zi, cu doar 250 de persoane internate în spital în aces moment și niciuna în stare gravă. Astfel, riscul miocarditei la copii, oricât de rar ar fi, devine mai mare decât beneficiul vaccinării cu două doze, pentru că aceștia sunt protejați prin imunizarea părinților lor.
În SUA, analiza CDC privind riscurile vaccinării la copiii cu vârste între 12 și 17 ani a estimat că pentru fiecare milion de băieți (în rândul fetelor este neglijabil) cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, vaccinarea cu două doze ar putea provoca maximum 70 de cazuri de miocardită, dar ar preveni 5.700 de infectări cu coronavirus, care ar duce la o medie de 215 spitalizări și două decese în rândul adolescenților, provocate de infectare.
Potrivit The New York Times, mai multe țări intenționează să revizuiască strategia vaccinării adolescenților și copiilor la o singură doză, pe măsură ce devin disponibile mai multe studii și informații.