Acasă Actualitate China. Președintele Xi Jinping promite “reunificarea” pașnică cu Taiwanul, dar a avertizat...

China. Președintele Xi Jinping promite “reunificarea” pașnică cu Taiwanul, dar a avertizat că poporul chinez are o “tradiție glorioasă” de a se opune separatismului

372
0

Președintele Chinei, Xi Jinping a promis „reunificare” pașnică cu Taiwanul, însă a avertizat că ideea separatismului nu va fi luată deloc în calcul.

“Oamenii nu ar trebui să subestimeze hotărârea poporului chinez de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială. Sarcina reunificării complete a Chinei trebuie realizată și va fi îndeplinită cu siguranță”, a declarat Xi Jinping, într-un discurs cu ocazia comemorării celei de-a 110-a aniversări a revoluției care a pus capăt ultimei dinastii imperiale a țării, citat de BBC.

Acesta a adăugat că cel mai mare obstacol în calea reunificării Chinei este forța “independenței Taiwanului. Cei care își uită moștenirea, își trădează patria și cei care încearcă să împartă țara nu fac niciun bine”. Afirmațiile lui Jinping au fost făcute cu o zi înainte de aniversarea oficială a Răscoalei de la Wuchang din 10 octombrie, care este sărbătorită ca Ziua Națională în Taiwan.

Președintele chinez a propus ca “reunificarea” pașnică să aibă loc în cadrul unei politici “o țară și două sisteme”, similară cu cea utilizată în Hong Kong, și a precizat că problema Taiwanului este una dintre afacerile interne pentru care China “nu permite nicio intervenție din exterior”. Însă acest sistem de guvernare este respins în totalitate de Taiwan. Guvernul taiwanez a răspuns la scurt timp, cerând Beijingului să renunțe la pretențiile teritoriale, reiterând că doar oamenii din Taiwan își pot decide viitorul.

Taiwanul și China continentală au fost guvernate separat de la sfârșitul unui război civil în urmă cu mai bine de șapte decenii. Cu toate acestea, Beijingul consideră Taiwanul ca o parte inseparabilă a teritoriului său, chiar dacă Partidul Comunist Chinez nu a guvernat niciodată insula democratică. Taiwanul se consideră un stat suveran, China însă consideră Taiwanul ca o provincie separatistă.

Discursul are loc pe fondul creșterii tensiunilor militare din strâmtoarea Taiwan. De la începutul lunii octombrie, armata chineză a desfășurat aproape 150 de avioane de vânătoare, bombardiere cu capacitate nucleară, avioane antisubmarine și avioane de avertizare timpurie și de control în aer în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan, potrivit Ministerului Apărării al insulei.

Președinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat vineri la un forum de securitate din Taipei că, deși guvernul său nu caută un conflict militar, “Taiwanul va face tot ce este necesar pentru a-și apăra libertatea și modul de viață democratic”. Anterior, Ministrul Apărării din Taiwan a susținut că guvernul chinez este foarte capabil să organizeze o invazie “la scară largă” a insulei, până în 2025.