Acasă Actualitate Mutarea președintelui Iohannis. PNL câștigă, USR pierde

Mutarea președintelui Iohannis. PNL câștigă, USR pierde

395
0
Președintele Klaus Iohannis oferă pe tavă guvernarea celor de la USR. Aprig critic al unui guvern din care a făcut parte, USR, prin vocea lui Dacian Cioloș, trebuie să vină acum cu un program de guvernare și cu o listă de miniștri.
Dacă la citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, USR a fost tăvălit de PSD și AUR, acum senzația de deja vu se simte la urechile rebelilor din fosta coaliție de guvernare. Guvernul Cioloș va trebui să suporte ironiile făcute de PSD, PNL și AUR în comisiile parlamentare, iar, apoi, să fie tăvălit în Parlament.
Un lucru e clar. PNL nu va vota Guvernul Cioloș. O spune chiar liderul partidului, Florin Cîțu. O alianță cu PSD și/sau AUR l-ar izbi pe Dacian Ciloș de poarta închisă a unui tur doi al alegerilor prezidențiale din 2024.
Președintele a făcut o mutare inteligentă pentru partidul pe care urmează, probabil, să-l conducă după ce va părăsi fotoliul de la Cotroceni. A nominalizat singurul nume rostit astăzi la consultări, culmea, cel al unui candidat la prezidențiale. În mod normal, reprezentanții USR ar fi trebuit să urmeze modelul PNL, PSD și AUR, adică să nu propună niciun nume de prim-ministru, dar au ales să riște în speranța că Iohannis va refuza varianta Cioloș.
Un inevitabil eșec la votul de încredere din Parlament îl aduce pe Klaus Iohannis în postura de a veni din nou cu propunerea Cîțu  Premier, iar întrebare de pe buzele tuturor va fi: Cine votează un guvern Cîțu: USR sau PSD?
Râmâne de văzut dacă noaptea este un sfeșnic bun pentru Cioloș și se va gândi de două ori dacă acceptă să se arunce într-o groapă a dezastrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.