Acasă Actualitate Franța. De la scepticism, la optimism. Decizia președintelui Macron de a introduce...

Franța. De la scepticism, la optimism. Decizia președintelui Macron de a introduce certificatul Covid obligatoriu în iulie a dus țara în topul campioanelor la vaccinare

566
0

Obligativitatea certificatului Covid pentru accesul în restaurante, cafenele, baruri, cinematografe sau muzee, dar și în mijloacele de transport în comun interurbane a fost pus în dezbatere publică de președintele Macron și votat de Parlamentul Franței la finalul lunii iulie. Miercuri, guvernul francez a anunțat acesta va rămâne probabil obligatoriu până la sfârșitul lunii iulie 2022. Totodată, începând de joi, Franța va renunța la testarea Covid gratuită, iar persoanele nevaccinate vor fi obligate să plătească pentru fiecare test Covid care garantează intrarea în spațiile publice.

Adoptarea certificatului sanitar la nivel național a fost văzută de către autoritățile franceze drept una dintre măsurile care ar fi contribuit la o societate pre-pandemie, în condițiile în care francezii au fost la început printre cei mai reticenți europeni față de vaccin. Astfel, la început de iunie abia 20% din populație era complet vaccinată, iar, la vremea respectivă, majoritatea experților s-au temut de scepticismul populației față de vaccinarea anti-Covid. Și, într-adevăr, până la începutul lunii iulie Parisul și marile orașe au fost zguduite de manifestații uriașe îndreptate împotriva obligativității permisului sanitar. De altfel, un sondaj realizat toamna trecută arăta că procentul celor care nu doresc să se vaccineze în Franța era de 46%, dublu față de Marea Britanie sau Germania.

În ciuda sondajelor, a opiniilor consilierilor săi politici, a protestelor și a apropierii alegerilor prezidențiale (în aprilie 2022) Emmanuel Macron a mers înainte, certificatul verde a fost aprobat de parlament, iar astăzi Franța are 85% dintre adulți vaccinați complet, iar 96% au primit cel puțin o doză. Din totalul populației, 71% este vaccinată complet, iar 80% au primit cel puțin o doză. Doar Portugalia are în Europa o rată de vaccinare mai mare. Mai mult decât atât, sondajele arată că doar 25% dintre francezi mai consideră acum greșită decizia guvernului de a introduce obligativitatea certificatului verde.

În același timp, analiștii politici observ faptul că acțiunea hotărâtă a lui Macron a întors și tendințele politice, sondajul agregat Politico indicând acum că actual președinte al Franței s-ar impune în fața lui Le Pen dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.