Acasă Actualitate Statul român preia prin Romgaz divizia ExxonMobil care deține parțial zăcământul de...

Statul român preia prin Romgaz divizia ExxonMobil care deține parțial zăcământul de gaze din Marea Neagră

436
0

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a anunțat că a finalizat negocierile pentru preluarea sucursalei Exxon, care deține jumătate din drepturile de concesiune pentru exploatarea perimetrului offshore Neptun Deep, cu o cantitate de zăcăminte estimată la 42 – 85 de miliarde de metri cubi. Acordul va fi finalizat în primul trimestru al anului viitor.

Romgaz și ExxonMobil au finalizat negocierile exclusive şi au ajuns la un acord cu privire la termenii şi condiţiile aferente achiziţiei tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Romania, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, precum şi cu privire la transferul operatoriei proiectului către OMV Petrom SA începând cu data finalizării tranzacţiei”, se arată într-un comunicat de presă transmis Bursei de Valori București.

Spre deosebire de exploatarea în perimetrele aflate pe țărm, cele offshore au nevoie de o infrastructură și de tehnologii dedicate, întrucât zăcămintele se află “îngropate” sub fundul mărilor. În cazul platformei Neptun, ar fi necesară forarea la o adâncime de peste o mie de metri, iar OMV și Romgaz fie au puțină experiență, fie deloc în exploatarea unor astfel de perimetru. OMV a început recent un proiect similar în Georgia și mai este implicat într-unul din Bulgaria.

În iunie, Romgaz a încheiat un acord de exclusivitate pe patru luni cu ExxonMobil pe patru luni, astfel încât americanii să nu mai negocieze cu alte companii vânzarea participației. Compania română a depus o ofertă de preluare încă din luna martie, după ce Exxon a anunțat încă din 2019 că va vinde participația din cadrul Neptun Deep.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.