Acasă Actualitate Rusia are 90 de mii de militari în apropierea frontierei cu Ucraina,...

Rusia are 90 de mii de militari în apropierea frontierei cu Ucraina, anunță Kievul

414
0

Rusia a lăsat efective militare în apropierea frontierei cu Ucraina după exerciţiile recente, numărul soldaţilor ruşi din zonă totalizând în prezent 90.000, a anunţat Ministerul Apărării ucrainean, potrivit Reuters. Forţele armate ruse au desfăşurat recent o serie de aplicaţii militare de amploare, la care au luat parte inclusiv trupe aeropurtate.

După aceste exerciţii, militari din cadrul Armatei 41 ruse au rămas la circa 260 kilometri de graniţa cu Ucraina, a precizat Ministerul Apărării ucrainean. ”Ar trebui observat faptul că, periodic, Federaţia Rusă a recurs la practica transferării şi comasării de unităţi militare pentru a menţine tensiunile în regiune şi presiunea politică asupra statelor vecine”, a explicat ministerul.

În primăvara acestui an, Rusia a provocat îngrijorare la Kiev şi în capitalele occidentale, prin deplasarea a peste 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, deşi ulterior a ordonat retragerea acestora.

Ministerul Apărării ucrainean a dezminţit luni o informaţie apărută în presă conform căreia Rusia comasează trupe la frontiera sa cu Ucraina, precizând că nu a observat o suplimentare a efectivelor sau a echipamentelor militare.

Site-ul de ştiri politico.eu a relatat că imagini din satelit surprinse luni au confirmat informaţii recente, potrivit cărora Rusia concentrează din nou trupe şi echipament militar la graniţa cu Ucraina.

Imaginile furnizate de compania spaţială americană Maxar Technologies arată aproximativ 1.000 de vehicule militare în apropiere de oraşul rusesc Ielnia, la aproximativ 250 kilometri nord de frontiera ruso-ucraineană.

Kremlinul s-a limitat miercuri să declare că Rusia menţine o prezenţă militară pe teritoriul său acolo unde consideră necesar.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat masiv începând din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, decizie urmată de un conflict între forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei.

În acest conflict şi-au pierdut viaţa aproximativ 14.000 de persoane, potrivit autorităţilor de la Kiev.

Articolul precedentPrimarul Iaşului, Mihai Chirica, susţine că USR ar fi implicată în greva şoferilor de autobuze din municipiu, ca replică la criza serviciilor publice de la Timişoara
Articolul următorIncendiul de la Oituz. Peste 200 cartuşe rămase în pădure din timpul conflictelor armate, găsite de pirotehniști. Pompierii se luptă de cinci zile cu flăcările

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here