Acasă Actualitate 17 noiembrie, Ziua internațională a studenţilor. Nelson Mandela: Educația este cea mai...

17 noiembrie, Ziua internațională a studenţilor. Nelson Mandela: Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea

126
0

Ziua Studenților a fost declarată oficial în anul 1941 de către Consiliul Internaţional al Studenţilor pentru a comemora evenimentele din 1939 desfăşurate la Praga.

În 1939, ocupanţii nazişti din Cehoslovacia au suprimat, la Praga, o demonstraţie a studenţilor de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Caroline, ce marca momentul creării Republicii Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstraţiilor, opt studenţi şi un profesor au fost executaţi fără proces, iar peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare, din care cel puţin 20 nu au supravieţuit închisorii.

Universităţile pragheze au rămas închise până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, cu excepţia Universităţii germane din Praga.

Ziua internaţională a studenţilor a fost marcată, pentru prima dată, în 1941, la Londra, de către Consiliul Internaţional al Studenţilor, care includea mulţi membri din rândul refugiaţilor, în deplin acord cu aliaţii de război, iar tradiţia a fost menţinută de Uniunea Internaţională a Studenţilor.

Mult mai târziu, în toamna anului 1989, tot la 17 noiembrie, slovacii au cerut ieşirea din comunism, prin demonstraţii studenţeşti, urmând ca pe 18 noiembrie să facă acelaşi lucru şi studenţii cehi.

Manifestaţia desfăşurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenţi, s-a soldat cu aproximativ 600 de răniţi.

Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestaţiilor anticomuniste ale studenţilor din Praga, care au marcat începutul ”Revoluţiei de catifea” din Cehoslovacia, potrivit site-ului Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Ziua internaţională a studenţilor este marcată, în prezent, mai ales în ţări precum Grecia, Republica Cehă şi Slovacia.

Revolta studenţilor politehnişti din Atena împotriva juntei militare greceşti din 1973 a atins apogeul în 17 noiembrie, când la primele ore ale dimineţii un tanc AMX 30 a dărâmat porţile blocate ale Politehnicii.

În prezent, Republica Cehă şi Slovacia marchează ziua de 17 noiembrie ca fiind „Ziua luptei pentru libertate şi democraţie”.

„Un moment de cotitură în mişcarea pentru drepturile studenţilor a fost adoptarea de către Uniunea Europeană a Studenţilor a Cartei Drepturilor Studenţilor europeni, ca document de referinţă vis-a-vis de drepturile pe care le au toţi studenţii din Europa.

Indiferent de istoria pe care o au studenţii din fiecare stat în parte, aceştia au rămas o forţă progresivă a societăţii, o elită intelectuală emergentă şi un factor de progres. Adesea, tentativele studenţilor de a aduce schimbare au fost înăbuşite de forţe reacţionare în locuri precum Piaţa Tiananmen în 1989 sau în Piaţa Universităţii în 1990”, arată Asociaţia Studenţilor Chimişti a Universităţii din Bucureşti pe site-ul http://asc-ub.ro.

După cum a spus Nelson Mandela, „educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”, dar aceasta este mai degrabă o armă de consolidare a păcii. Este un motiv de sărbătoare și de speranță, la fel de important astăzi ca niciodată.

Articolul precedentPSD decide astăzi cine va fi propunerea de premier. Ciolacu: Trebuie să ţinem cont de voinţa românilor. PSD a câştigat alegerile generale
Articolul următorUltimul autoportret al Fridei Kahlo a fost vândut la licitație cu prețul record de aproape 35 milioane de dolari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here