Acasă Extern Semne care prevăd o eventuală invazie, în strâmtoarea Taiwanului

Semne care prevăd o eventuală invazie, în strâmtoarea Taiwanului

423
0
KAOHSIUNG, TAIWAN - AUGUST 27: ROC Marine Corps Amphibious Assaut Vehicle 7 (AAV-7) arrive at the drill area for an urban warfare drill in Kaohsiung's Tsoying Naval Base on August 27, 2013 in Kaohsiung, Taiwan. This unit was recognised as this year's model unit. (Photo by Ashley Pon/Getty Images)

Pe lângă tensiunile din estul Ucrainei, Statele Unite mai au o problemă care se acutizează – China. Și nu doar la nivel declarativ. Recente manevre militare ale Chinei în strâmtoarea Taiwanului au fost calificate de Washington nu că exerciții, ci că repetiții pentru o eventuală invazie. Numai joi, 13 avioane militare chineze au intrat în spațiul aerian al Taiwanului.

China desfășoară de ceva vreme manevre militare într-unul dintre cele mai tensionate spații din lume – strâmtoarea Taiwan și amplifică temerile că statul comunist pregătește o intervenție în forță în insulă. Strâmtoarea Taiwanului este o fâșie de aproximativ 150 de km lățime. Taiwanul consideră că de la jumătatea acestei distanțe începe spațiul său aerian. Pentru China însă, Taiwanul este parte integrantă și indisolubilă a teritoriului său.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: „Ne menținem ferm politica „o Chină unică” și angajamentul luat prin Legea Relațiilor cu Taiwan, de a susține abilitatea Taiwanului de a se apăra, dar întreținem și capacitatea de a rezista oricărei recurgeri la forță care ar pune în pericol siguranța oamenilor din Taiwan.”

Deși nu recunosc explicit Taiwanul ca stat, Statele Unite au relații cu totul speciale cu autoritățile de la Taipei. Taiwanul este pe locul 9 printre partenerii economici ai SUA și principala sursă de semiconductori și componente electronice, materii esențiale pentru industria de avangardă din Silicon Valley.

Pe de altă parte, numai anul trecut, Taipeiul a contractat echipamente militare de 5 miliarde de dolari de la americani. Iar aceste evoluții, chiar dacă nu se concretizează într-o recunoaștere formală a unui stat Taiwan, irită din ce în ce mai mult Beijingul.

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al MAE chinez:”În mod absolut, China va avea un răspuns extrem de hotărât la activitățile separatiste pentru „independența Taiwanului” și la amestecul extern în suveranitatea, securitatea și integritatea teritorială a Chinei. Nu ar trebui să existe vreun dubiu în acest sens. Succesiunea evenimentelor și cauzalitatea sunt foarte clare.”

Problema Taiwanului datează din vremea războiului civil chinez din anii ’50, după care guvernul naționalist s-a refugiat în insulă. Beijingul nu a recunoscut niciodată regimul, chiar dacă a permis o relativă autonomie a teritoriului și evoluția unui sistem democratic pluripartit.

O trecere a Taiwanului la Republica Populară Chineză ar face pe loc din China un lider incontestabil în Pacific. Mai mult, ar pune în mâinile Beijingului controlul absolut asupra tehnologiei inovatoare, ar putea bloca alimentarea cu țiței a Japoniei și Coreei de Sud, prin urmare ar sufoca bazele militare americane din regiune, care ar deveni inutile și s-ar închide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.