Acasă Actualitate Europa: asuprită de valul de temperaturi ridicate

Europa: asuprită de valul de temperaturi ridicate

87
0
Europa: asuprită de valul de temperaturi ridicate
Europa: asuprită de valul de temperaturi ridicate

Un val puternic și mortal de căldură asuprește Europa, aducând potențiale temperaturi record.

Părți din Spania, Franța, Grecia, Croația și Italia se confruntă cu o căldură intensă, cu temperaturi care depășesc 40°C, conform CNN.

„Temperaturile sfârâie în toată Europa săptămâna aceasta, pe fondul unei perioade intense și prelungite de căldură. Și abia a început”, a declarat Agenția Spațială Europeană (ESA), într-un comunicat de presă.

Căldura este unul dintre cele mai mortale pericole naturale – peste 61 de mii de oameni au murit în valul de căldură arzător, din Europa, de anul trecut. Actualul val de căldură – denumit „Cerberus” de Societatea Meteorologică Italiană după monstrul cu trei capete care apare în „Infernul” lui Dante – a provocat și mai multe temeri pentru sănătatea oamenilor, care coincide cu una dintre cele mai aglomerate perioade ale turismului de vară din Europa.

Temperaturi record
În Italia, temperaturile ar putea atinge niveluri record. Se așteaptă ca Sardinia și Sicilia să fie aproape de recordul european actual de temperatură de 48,8°C, potrivit ESA.

Vineri, Ministerul italian al Sănătății a emis o avertizare de risc „extrem” pentru sănătate, în 15 orașe – inclusiv Roma și Florența – deoarece valul de căldură urmează să continue sâmbătă și duminică.

Căldura a luat deja o viață în Italia, unde un muncitor în construcții de drumuri, în vârstă de 44 de ani, s-a prăbușit în orașul nordic Lodi și a murit marți, la spital.

În Roma, mai mulți turiști s-au prăbușit în această săptămână din cauza unei lovituri de căldură, un turist britanic a leșinat marți, în fața vechiului Colosseum roman.

Cele 10 țări din Europa care au avut cea mai crescută mortalitate din cauza căldurii, vara trecută:
Europa a experimentat cea mai călduroasă vară înregistrată de până acum, care a cauzat aproximativ 62 de mii de decese între 30 mai și 4 septembrie. În majoritatea țărilor, rata de mortalite a femeilor a fost mai ridicată decât cea a bărbaților.

Europa: asuprită de valul de temperaturi ridicate
Europa: asuprită de valul de temperaturi ridicate

Sursă: Institutul din Barcelona pentru Sănătate Globală și Institutul Național din Franța pentru Sănătate

Alessandro Miani, președintele Societății Italiene de Medicină a Mediului (SIMA), a declarat, miercuri, postului de stat RAI, că Italia „are recordul trist al țării europene cu cel mai mare număr de decese cauzate de valurile de căldură”.

În Grecia, autoritățile au spus că temperaturile ar putea atinge 44°C, vineri sau sâmbătă.

Ministerul Culturii din Grecia a transmis că va închide Acropola din Atena de la prânz, ora locală, până vineri, la ora 17, din cauza căldurii. Poliția și serviciile de urgență au oferit asistență unei turiste în dificultate din cauza căldurii de la Acropole, a spus poliția într-un tweet, vineri, prezintă CNN.

Potrivit prognozei serviciului meteorologic grec, temperaturile vor atinge maxima de 42°C, în Atena, până la prânz.

Incendii cauzate de valul de căldură
În Croația, zeci de pompieri au intervenit într-un incendiu mare care a izbucnit în apropiere de Grebastica, un oraș mic de lângă orașul de coastă Sbenik, a raportat N1, afiliat CNN.

Aproape 80 de pompieri cu 28 de autospeciale de stingere au fost delegați joi, pentru a stinge incendiul, cu asistența a trei avioane de stingere a incendiilor Canadair și a două Air Tractors, a informat N1.

Imaginile de la fața locului arătau mașini și case distruse din oraș și, potrivit N1, zona din jurul Grebastica a rămas fără electricitate. Deasupra satelor de pe plajele turistice din apropiere puteau fi văzuți nori de fum, a transmis vineri, Reuters.

Este de așteptat ca temperaturile să rămână în jurul valorii de 40°C, în regiune, până săptămâna viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.