Acasă Actualitate Investitorii chinezi fug din lumea occidentală

Investitorii chinezi fug din lumea occidentală

113
0
Investitorii chinezi fug din lumea occidentală
Investitorii chinezi fug din lumea occidentală

Investitorii chinezi care odată cumpărau sau investeau în cele mai mari orașe, plasează fondurile în altă parte. Aceștia fug din lumea occidentală unde făceau oferte de succes și achiziționau trofee, de la case de lux și hoteluri de cinci stele din New York, până la o companie chimică elvețiană și un gigant german al roboticii, conform The Wall Street Journal.

Epoca aceea s-a încheiat.

Investițiile chineze se retrag din Occident pe măsură ce ostilitatea față de capitalul chinez crește. Din ce în ce mai mult, companiile chineze cheltuiesc bani pe fabrici din Asia de Sud-Est și proiecte miniere și energetice din Asia, Orientul Mijlociu și America de Sud, deoarece Beijingul încearcă să întărească alianțe în acele locuri și să asigure accesul la resursele critice.

Investițiile directe din China au crescut în 2016.

Fluxul anual de investiții străine directe, China

Investitorii chinezi fug din lumea occidentală
Investitorii chinezi fug din lumea occidentală

Sursă: Conferința Națională a Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare

Cel mai mare beneficiar al investițiilor chineze din acest an este Indonezia, bogată în nichel, conform unei estimări preliminare a investițiilor chineze, elaborată de Institutul American de Întreprinderi, un think tank conservator, prezintă The Wall Street Journal. Nichelul este o componentă cheie în multe dintre bateriile utilizate pentru alimentarea vehiculelor electrice.

Schimbarea fluxurilor de investiții arată modul în care China reacționează la răcirea relațiilor cu Occidentul condus de SUA și consolidează legăturile comerciale și de investiții cu alte părți ale lumii, în moduri care ar putea crea relații noi în economia globală.

Ce înseamnă retragerea investitorilor chinezi din Occident?

Retragerea banilor chinezi din Occident ar putea duce la mai puține locuri de muncă în unele țări, reducând în același timp fondul de capital accesat de antreprenorii din locuri precum Silicon Valley. Economia slabă a Chinei  privează deja lumea de unul dintre motoarele sale tradiționale de creștere.

În sens mai larg, schimbarea indică o lume în care globalizarea este în scădere, iar tensiunile geopolitice sunt mai probail să se agraveze.

Investițiile directe în străinătate, din China, au scăzut cu 18% față de anul precedent, informează WSJ. Cel mai recent nivel marchează o scădere de 25% față de un vârf din 2016, deoarece fuziunile și achizițiile în străinătate s-au prăbușit și Beijingul a înăsprit regulile pentru a reduce fuga de capital.

În ciuda reducerii restricțiilor legate de Covid-19, de la Beijing, anul trecut, este puțin probabil ca ea să revină la perioada de glorie a încheierii de acorduri în străinătate. Această situație este cauzată, în mare parte, de creșterea tensiunilor geopolitice cu SUA și aliații săi, care, potrivit analiștilor, blochează mai multe investiții chineze din motive de securitate națională.

În China, slăbirea monedei, sectorul privat aflat în dificultate și concentrarea crescândă a Beijingului pe consolidarea economiei sale interne pentru a spori autosuficiența Chinei îi vor diminua, de asemenea, ieșirile de investiții, au adăugat analiștii.

„În general, spațiul pentru China de a canaliza investițiile către economiile străine avansate, se micșorează”, a declarat Louis Kuijs, economist șef pentru Asia-Pacific la S&P Global Ratings. Este puțin probabil ca fluxurile de investiții în străinătate ale Chinei să crească semnificativ în următorii trei până la cinci ani, a spus el.

Investițiile chineze se îndepărtează de marile economii occidentale, pe măsură ce relațiile se răcesc.

Modificarea ponderii investițiilor chinezești de peste mări, din 2016, în puncte procentuale

Investitorii chinezi fug din lumea occidentală
Investitorii chinezi fug din lumea occidentală

Sursă: Institutul American de Întreprinderi

În schimb, China va realiza probabil investițiile pentru a-și consolida dominația în sectoare precum energia regenerabilă și vehiculele electrice. Acest lucru înseamnă, probabil, dublarea investițiilor pe piețele emergente din Asia de Sud-Est până în Orientul Mijlociu și Africa, deoarece proprietarii chinezi de fabrici caută locuri pentru a extinde operațiunile și pentru a găsi noi clienți, iar Beijingul se concentrează pe piețele bogate în resurse.

Producătorul auto chinez BYD a declarat în această lună că intenționează să investească peste 600 de milioane de dolari în mai multe fabrici auto din Brazilia.

„În timp ce Xi Jinping este în viață, nu ne întoarcem în 2016”, a spus Derek Scissors, membru senior la Institutul American de Întreprindere, referindu-se la nivelul maxim al investițiilor chineze în străinătate. El a spus că, deși nu este probabil ca economia SUA să rateze prea mult capitalul chinez, retragerea sa ar putea fi mai dureroasă pentru economiile occidentale mai mici, cum ar fi Australia, Canada sau Ungaria, informează WSJ.

Există avantaje în această situație?

Mai puțini bani chinezi pentru economiile occidentale au unele avantaje. S-ar putea reduce tipul de comportament speculativ care a determinat creșterea prețurilor imobiliarelor, așa cum a fost în locuri precum Canada, SUA și Australia, înainte de pandemie.

„Când l-au cumpărat, au mutat piața”, a spus Jim Costello, economist șef la MSCI Real Assets, o firmă de cercetare imobiliară. „I-au făcut pe toți să-și intensifice jocul și să liciteze mai mult”.

Investitorii chinezi au declanșat o frenezie speculativă pe piețe precum New York City, la mijlocul ultimului deceniu. Asigurătorul Anbang a cumpărat Waldorf Astoria pentru 1,95 miliarde de dolari în 2015, cea mai scumpă achiziție înregistrată la acea vreme a unui hotel din SUA.

Anbang a fost preluată de guvern în 2018, cu puțin timp înainte ca fondatorul său să fie condamnat la 18 ani de închisoare pentru infracțiuni financiare legate de fraudă și abuz de putere. Un plan de transformare a Waldorf Astoria în apartamente de lux nu a fost finalizat.

Investițiile directe către exterior sunt mai slabe în ultima vreme în întreaga lume, nu doar din China. În toate țările, inclusiv în SUA, investițiile în străinătate au scăzut cu 14% în 2022, față de anul anterior, deoarece inflația, temerile de recesiune și turbulențele pieței financiare au suspendat investițiile, arată datele Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare.

Dar, declinul Chinei a fost mai abrupt și se întinde pe o perioadă mai lungă, în special în economiile dezvoltate, un semn al detașării economice de Occident.

Datele ONU arată că investițiile în străinătate ale Chinei au scăzut la aproximativ 147 de miliarde de dolari în 2022, o scădere de 18% față de anul precedent. A atins un vârf de 196 de miliarde de dolari, în 2016.

Înainte de 2016, Beijingul a încurajat în mod activ companiile chineze să investească în străinătate pentru a ajuta la extinderea influenței economice a Chinei. Conglomerate precum HNA și Dalian Wanda au adus numerar în bănci globale, lanțuri hoteliere și cinematografe.

Prosperitatea achizițiilor a făcut comparații cu cele ale companiilor japoneze din SUA și nu numai, în anii 1980, când companiile japoneze au adunat fabrici de oțel, hoteluri de referință și studiouri de film.

Până în 2016, totuși, îngrijorările cu privire la transferurile de capital și stresul financiar din conglomeratele chineze au determinat Beijingul să înăsprească controalele de capital și să intensifice controlul asupra încheierii tranzacțiilor între companii.

Mai recent, atitudinile cu privire la preluările chineze s-au întărit pe măsură ce relațiile cu Occidentul, condus de SUA, s-au deteriorat. Washingtonul și aliații săi s-au ciocnit cu Beijingul pe probleme precum securitatea națională, comerțul și Taiwan.

În plus, China și-a regândit Inițiativa Belt and Road axată pe construirea infrastructurii în lumea în curs de dezvoltare. Oficialii vor ca creditorii chinezi să adopte o abordare mai precaută față de noile proiecte, după ce împrumuturile de miliarde de dolari s-au deteriorat.

Investițiile în Grupul celor Șapte

În 2016, companiile și entitățile de stat chineze au făcut 120 de investiții în Grupul celor Șapte (G7), un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar. Printre aceste investiții se enumeră economii avansate, dintre care 63 au fost în SUA, conform unei baze de date de proiecte chineze în străinătate, cu o valoare de cel puțin 95 de milioane de dolari, care este întreținută de Institutul American de Întrepreinderi și Heritage Foundation.

Tranzacțiile au inclus achiziția producătorului de computere-imprimante Lexmark, din SUA, de către un grup de cumpărători chinezi și vânzarea producătorului german de robotică Kuka, către Midea ce se află în China.

Anul trecut, baza de date a înregistrat doar 13 investiții chineze în țările din G7. În 2016, cei 84 de miliarde de dolari cheltuiți de companiile chineze pentru investiții în G7 au reprezentat aproximativ jumătate din totalul investit de China în străinătate.

În 2022, investițiile în economiile G7 au totalizat 7,4 miliarde de dolari, sau doar 18% din investițiile Chinei în străinătate în acel an, potrivit bazei de date a Institutului American de Întreprinderi.

Investițiile străine directe ale Chinei, în Europa, au atins cel mai mic deceniu din echivalentul a 8,8 miliarde de dolari, în 2022, potrivit unui raport al firmei de cercetare Rhodium Group din New York și al Institutului Mercator pentru Studii Chineze cu sediul la Berlin.

Industria vehiculelor electrice a fost un punct luminos rar, care a atras investiții chineze, deși amploarea nu este suficient de mare pentru a compensa scăderea tranzacțiilor în altă parte.

„Situația economică fragilă a Chinei și presiunile geopolitice fac improbabilă revenirea la nivelul investițiilor de la jumătatea anului 2010”, au scris autorii raportului, publicat în mai.

Companiile și entitățile de stat chineze au investit anul trecut un total de 24,5 miliarde de dolari în Asia, America de Sud și Orientul Mijlociu, conform bazei de date a Institutului American de Întreprinderi, o creștere cu 13% față de 2021. Tranzacțiile au inclus o investiție de 1,9 miliarde de dolari a Cnooc, gigantul petrolier de stat chinez, în Brazilia și investiții ale producătorilor de automobile Great Wall Motor și BYD, în Thailanda.

În prima jumătate a acestui an, investițiile străine ale companiilor chineze au totalizat 29,5 miliarde de dolari, potrivit estimării preliminare a Institutului American de Întreprinderi, indicând o creștere modestă a activității în străinătate acum, când pandemia s-a retras.

Indonezia a fost cel mai mare beneficiar datorită recompensei sale de minerale strategice, primind 17% din acest total, deși această estimare s-ar putea schimba cu mai multe informații despre momentul exact al investițiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.