Acasă Actualitate Ce trebuie să știi despre semiconductori?

Ce trebuie să știi despre semiconductori?

154
0
Ce trebuie să știi despre semiconductori?
Ce trebuie să știi despre semiconductori?

Guvernul a anunțat un nou panel pentru a conduce industria semiconductoarelor din Marea Britanie, pe care o descrie drept „de importanță vitală pentru lumea modernă în care trăim”, transmite BBC.

În întreaga lume, guvernele au luat măsuri, adoptând noi legi și cheltuind sume uriașe de bani pentru a stimula sectorul în propriile țări.

Să aruncăm o privire mai atentă la ce sunt semiconductorii și de ce sunt atât de importanți.

Ce este un semiconductor?

În producția modernă există puține componente mai importante decât semiconductorii, denumite uneori microcipuri sau circuite integrate.

Sunt fabricate din fragmente minuscule de materii prime, cum ar fi siliciul, care sunt apoi modificate printr-un proces numit dopaj, astfel încât uneori vor conduce electricitatea, alteori nu.

Le permite să fie folosite drept comutatoare electronice, vorbind limbajul binar al lui 1 și 0 care stă la baza procesării de calcul.

În ciuda faptului că sunt incredibil de mici, microcipurile moderne pot avea la fel de mulți tranzistori – semiconductori în miniatură – ca toate pietrele din Marea Piramidă din Giza. Sunt o mulțime de 1 și 0 și o cantitate masivă de putere de procesare, care fac posibile sistemele electronice avansate ce alimentează viețile noastre moderne.

Mici și puternici, semiconductorii sunt, de asemenea, incredibil de valoroși – sunt în centrul unei industrii de 500 de miliarde de dolari, care se preconizează că se va dubla până în 2030.

Cum se folosesc semiconductorii?

Semiconductorii reprezintă fundamentul computerelor moderne, dispozitivele precum smartphone-urile și laptopurile se bazează pe ele.

De asemenea, se află în routere, switch-uri și infrastructuri de comunicații care formează coloana vertebrală a internetului, permițând conectivitatea globală.

Când vine vorba de durabilitate, și semiconductorii joacă un rol vital. Ei pot fi găsiți în turbinele eoliene și fermele solare.

În domeniul sănătății, aceștia sunt în dispozitive și echipamente medicale, precum și în tehnologia implantabilă, cum ar fi stimulatoarele cardiace și pompele de insulină.

Jo Shien Ng, profesor de dispozitive cu semiconductori, la Universitatea Sheffield, a declarat: „Toate societățile moderne se bazează pe semiconductori în infrastructurile lor critice. Unul dintre numeroasele exemple sunt vehiculele moderne cu sisteme de control electronic, chei pentru deblocarea mașinii de la distanță, sisteme de frânare antiblocare și camere cu vedere în spate”.

Cine produce semiconductori?

În prezent, Marea Britanie, SUA, Europa și China se bazează în mare măsură pe Taiwan pentru semiconductori.

Taiwan este cea mai importantă locație din lume pentru fabricarea acestora. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) oferă peste jumătate din aprovizionarea mondială, inclusiv pentru AMD, Apple, ARM, Broadcom, Marvell, MediaTek și Nvidia.

Pandemia de coronavirus a perturbat lanțurile de aprovizionare, iar acum politica face același lucru – TSMC este în prezent prinsă în așa-numitele „războaie de cipuri” dintre SUA și China.

După TSMC, Samsung, din Coreea de Sud, este următorul cel mai mare furnizor. SUA încearcă să schimbe acest lucru, cheltuind sume colosale de bani pentru a atrage producția de tehnologie pe țărmurile sale.

În decembrie 2022, TSMC a declarat că își va tripla investiția planificată la noua fabrică din SUA, din Arizona.

Cu toate acestea, a anunțat, în iulie, că producția a fost amânată din cauza lipsei de muncitori calificați.

Uniunea Europeană intervine și ea. European Chips Act implică o finanțare de 43 de miliarde de euro până în 2030.

Intel și Guvernul german au semnat recent un acord prin care compania americană va construi un site de producție de cipuri în orașul german Magdeburg, după ce Germania s-a angajat să acopere o treime din investiția necesară.

Se așteaptă să înceapă producția în patru sau cinci ani.

Industria cipurilor din Marea Britanie

Marea Britanie se află prinsă între marile fiare economice, dar a anunțat pași pentru a-și stimula propria producție de semiconductori.

La începutul acestui an, guvernul a dezvăluit o strategie națională pentru semiconductori care implică investiții de până la 200 de milioane de lire sterline, până în 2025, și 1 miliard de lire sterline în următorul deceniu. Criticii au respins aceste sume de bani, numindu-le „nesemnificative”.

De asemenea, a anunțat un nou panou de direcție pentru a ghida industria din Marea Britanie, format din experți în semiconductori și alte figuri de top din industrie.

Americo Lemos, CEO al IQE, o companie britanică de semiconductori fondată în 1988 – și membru al juriului – a declarat pentru BBC că suma inițială a fost „un pas important” și o „investiție foarte, foarte bună”.

Guvernul a declarat că grupul de experți va oferi sfaturi despre modalități de a stimula sectorul semiconductorilor din Marea Britanie și de a consolida rezistența lanțului de aprovizionare al industriei, care se confruntă cu tensiuni crescute pe scena globală, potrivit BBC.

Ministrul Tehnologiei, Paul Scully, a transmis că „angajarea și ascultarea corectă a experților din centrul cercetării, proiectării și producerii de semiconductori este esențială dacă suntem serioși să creștem sectorul nostru intern, să ne protejăm securitatea națională și să dezlănțuim inovații rapide în economia britanică”.