Deputații au adoptat, miercuri, proiectul legislativ privind instituirea anului 2025 drept „Anul Național al Copilului”.
Legea prevede organizarea manifestărilor dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice ale copiilor și alocarea fondurilor specifice pentru susținerea acestor inițiative și prioritizarea investițiilor în infrastructura destinată copiilor.
2025 va fi „Anul Național al Copilului”
Ministerul Familiei a afirmat că România a avansat mult în ultimele decenii în ceea ce privește protecția drepturilor copilului, însă inechitatea este în continuarea o realitate la nivelul societății românești.
„Avem copii în ţara noastră care se află în risc de excluziune socială sau sărăcie. La nivelul UE, peste 19 milioane de copii se află în situaţii similare.
Deşi există legislaţie naţională specifică, o strategie clară şi un plan de acţiune denumit Garanţia Europeană pentru Copii la nivelul tuturor Statelor Membre UE, prin adoptarea Legii privind instituirea Anului Naţional al Copilului, România face un pas în plus şi dă un semnal important că prioritizează proiectele, investiţiile şi această cultură care are la centrul său cea mai importantă comoară a unei ţări – copiii”, precizează ministerul.
Legea prevede mai multe direcții de acțiune, printre care organizarea manifestărilor dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice ale copiilor, dar și alocarea fondurilor specifice în vederea susținerii acestor inițiative și prioritizarea investițiilor în infrastructura destinată copiilor.
„Pentru acest proiect, am lucrat îndeaproape cu organizaţia Salvaţi Copiii România, iar partenerii de la UNICEF, World Vision şi FONPC au susţinut de la bun început demersul. Mulţumiri tuturor! În 2025 vom avea manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaţionale şi culturale ale copiilor, iar fondurile vor fi alocate cu prioritate pentru îmbunătăţirea infrastructurii destinate lor”, a precizat ministrul Familiei, Natalia Intotero.