Acasă Actualitate Cehia. Opoziţia, victorie în alegerile parlamentare contra partidului premierul Babis

Cehia. Opoziţia, victorie în alegerile parlamentare contra partidului premierul Babis

342
0

Coaliția de opoziţie de centru-dreapta din Cehia „Împreună ”a învins partidul ANO al premierului Andrej Babis, într-un șoc al scrutinului parlamentar. Urmează, acum, formarea unui nou guvern cu aliaţi, pentru a obține majoritatea parlamentară.

Alianța „Împreună” şi un alt grup de opoziţie, Piraţii/Primarii, de orientare liberală, sunt pe cale să câştige 108 locuri în Parlamentul cu 200 de locuri de la Praga, arată calculele televiziunii cehe de stat, scrie Reuters.

Cele două partide vor avea astfel şansa să îl înlocuiască pe Babis şi cele două partide aliate care îl susţin, care nu au intrat în Parlament în alegerile desfăşurate pe parcursul a două zile.

Babis, în vârstă de 67 de ani, s-a confruntat în timpul campaniei cu acuzaţiile că a gestionat prost pandemia de coronavirus, că a acumulat datorii prin fondurile alocate şi că s-a ocupat de propriile afaceri în timpul mandatului său de premier. Acesta a respins toate acuzaţiile.
Grupurile de opoziție refuză să colaboreze cu Babis pentru ceea ce spun ei că sunt conflictele sale de interese inacceptabile legate de imperiul de afaceri pe care l-a creat înainte de a intra în politică. 

Opoziţia s-a angajat să reducă deficitul bugetar şi să îmbunătăţească transparenţa guvernului. Poate că va trebui și să reducă diferenţele dintre formațiunile membre în ceea ce priveşte politicile precum abordarea partenerilor din Uniunea Europeană, cu o facţiune eurosceptică, în timp ce altele favorizează o mai mare integrare europeană.

Partidul Comunist, care a susţinut administraţia minoritară a lui Babis în ultimii patru ani, nu a intrat în Parlament pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Nici social-democraţii de centru-stânga, nu au intrat în Parlament.
Preşedintele Milos Zeman a spus că va da lui Andrej Babis prima şansă de a forma un guvern dacă ANO va câştiga cele mai multe voturi, lucru pe care l-a reuşit ca partid individual. Dar, dacă Împreună – o coaliţie formată din trei partide de centru-dreapta liberale şi conservatoare – şi Piraţii / Primarii îşi vor respecta angajamentul de a nu lucra cu ANO, Babis nu are nicio şansă matematică de a forma o majoritate.

Opoziţia a dat vina pe Babis pentru schimbări haotice de politică în timpul vârfului pandemiei. Peste 30.000 de persoane au murit din cauza virusului, una dintre cele mai mari cifre de decese din Europa raportat la dimensiunea populaţiei.

Babis a fost, de asemenea, afectat de acuzaţii de conflicte de interese de când a intrat în guvern ca membru junior în 2013 şi după ce a câştigat alegerile din 2017.
El a pus conglomeratul său Agrofert, format din companii alimentare, agricole, chimice şi media, în fonduri fiduciare, în 2017, şi a negat acţiunile greşite, spunând că şi-a îndeplinit obligaţiile legale. Dar un audit al Comisiei Europene a stabilit că există un conflict de interese şi a oprit subvenţiile de dezvoltare acordate Agrofert.

Babis a acuzat coaliţia Piraţii / Primarii că vinde ţara prin sprijinirea unei integrări europene mai mari şi a unei eventuale adoptări a monedei euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.