Acasă Actualitate CFR lansează licitaţia pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa

CFR lansează licitaţia pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa

20
0

CFR SA a anunțat lansarea licitației pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa – Etapa III”. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 619,5 milioane de lei, fără TVA.

„Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA informează că a fost lansată licitaţia pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa – Etapa III”. Valoarea financiară estimată a contractului este de 619.509.527,76 lei, fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată prin Programul Transport (PT) 2021 – 2027, AXA 3 – Îmbunătăţirea conectivităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T de transport pe calea ferată, precum şi din Titlul de cheltuială 56 – Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare/56.48 – Programe finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) aferente cadrului financiar 2021 – 2027”, a precizat CFR SA.

CFR, licitație pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa

Durata de implementare a contractului este de 37 de luni: 7 luni pentru proiectare și 30 de luni pentru execuția lucrărilor.

În Etapa III sunt cuprinse lucrările de modernizare la următoarele obiective:

  • Port Constanţa Sud: Staţia Agigea Sud (inclusiv linia de legătura între Agigea Ecluză şi Agigea Sud); Linia 813B – linia existentă de legătură între Agigea Ecluză şi Port Constanţa Ferry Boat; Port Constanţa Ferry Boat
  • Zona de interes din afara portului: CMT Constanţa

Anunţul de participare la procedura de licitaţie deschisă şi documentaţia de atribuire au fost publicate în Jurnalul Uniunii Europene (TED), termenul limită de depunere a ofertelor fiind 10.02.2025, ora 15:00.

Anunţul de participare urmează să fie publicat în următoarele zile, în Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP), cu nr. CN 1076240.

Prin implementarea proiectului sunt așteptate următoarele beneficii:

  • Creşterea calităţii transportului de marfă pe Coridorul Rin-Dunăre;
  • Accesibilitatea şi conectivitatea conexiunii feroviare a portului Constanţa cu reţeaua centrală TEN-T;
  • Facilitarea unui nivel optim de integrare şi interoperabilitate între diferitele moduri de transport la punctul de plecare / încheiere al coridorului reţelei de bază Rin-Dunăre;
  • Eliminarea blocajelor de pe această secţiune;
  • Îmbunătăţirea şi menţinerea calităţii infrastructurii în ceea ce priveşte siguranţa, securitatea, eficienţa;
  • Sprijinirea difuzării modale prin încurajarea utilizării transportului feroviar;
  • Sprijinirea economiei naţionale;
  • Posibila atragere a noilor investitori în zona respectivă, îmbunătăţind astfel piaţa locală/ regională a forţei de muncă.