Acasă Economie Prețurile energiei electrice și gazelor au atins niveluri record pe piețele europene,...

Prețurile energiei electrice și gazelor au atins niveluri record pe piețele europene, pe fondul crizei de aprovizionare

344
0

Cotațiile petrolului au atins luni maximele ultimilor șapte ani, după ce țările exportatoare nu s-au înțeles să crească producția.

Bloomberg scrie că pe piața olandeză, considerată etalon pentru Europa, cotațiile futures la gaze naturale au crescut astăzi cu 26%, atingând valoarea record de 121,46 euro/MWh, în timp ce în UK, au depășit 305 pence, nivel nemaiatins până în prezent. Prețul la energie electrică pentru luna următoare în Germania a atins un nivel record, iar pentru contractul cu livrare în anul următor prețurile au atins un maxim istoric de 161,25 de euro/MWh.

Din cauza lipsei de resurse, cauzată de cererea foarte mare a țărilor care și-au redeschis economiile după blocajele impuse în pandemie, unele companii din Europa au fost nevoite să-și reducă producția. De altfel, majorarea prețurilor la electricitate și gaze au determinat și creșterea inflației.

În acest moment, stocurile de gaze din Europa se află la cele mai scăzut niveluri din ultimul deceniu. Producția internă a rămas în urmă față de cerere, livrările furnizorilor mari (cum ar fi Rusia) sunt limitate, iar exportatorii preferă mai mult piața asiatică pentru livrările de gaz natural lichefiat. Președintele rus Vladimir Putin a spus că “isteria și o confuzia” care au cuprins piețele europene se datorează reducerii investițiilor în extracția combustibililor fosili.

Gazprom a început săptămâna această să umple conducta Nord Stream 2 cu gaz pentru a realiza primele teste, însă nu este clar că va începe efectiv să iivreze, fiind necesare o serie de avize. Operațiunea ar putea fi întârziată de Parlamentul European, după ce o serie de europarlamentari au cerut Comisiei să verifice dacă proiectul respectă pe deplin legislația Uniunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.