Acasă Actualitate Afganistan. Frontiera cu Iranul, asaltată de mii de afgani

Afganistan. Frontiera cu Iranul, asaltată de mii de afgani

319
0

Numărul afganilor care încearcă să plece în Iran a crescut vertiginos după sosirea la putere a talibanilor în urmă cu două luni, dar cei mai mulţi sunt respinşi, uneori cu violenţă, declară numeroşi afgani, relatează France Presse.

Înainte de schimbarea regimului la 15 august, în fiecare lună în Iran treceau între 1.000 şi 2.000 de persoane prin postul de frontieră Zaranj, în provincia Nimroz, în sud-vestul Afganistanului.

În prezent, între 3.000 şi 4.000 de persoane se prezintă zilnic la postul de frontieră, dar puţini reuşesc s-o treacă, cei mai mulţi neavând acte în regulă, afirmă comandantul postului, Mohammed Hashem.

Zeci de mii de persoane încearcă să fugă din Afganistanul paralizat economic după schimbarea regimului şi aflat în pragul unei grave crize umanitare, cu o treime de populaţie ameninţată de foamete, potrivit ONU.

Autorităţile iraniene acceptă trecerea frontierei doar pentru afganii care posedă un permis de rezidenţă sau o viză pentru Iran, precum şi urgenţele medicale. Numărul acestora se ridică la 300-600 de persoane zilnic, potrivit responsabilului taliban.

Tentativele de trecere clandestină a frontierei s-au înmulţit şi odată cu ele primele mărturii de respingere cu violenţă, maltratări şi furturi din partea forţelor de securitate iraniene.

„Soldaţii iranieni ne-au luat banii şi ne-au lovit peste mâini”, povesteşte bătrânul Hayatullah, arătându-şi mâna rănită, înfăşurată într-un bandaj însângerat.

Mohammad Nasim, care a încercat să escaladeze de trei ori zidul ce separă cele două ţări, a petrecut o noapte sub tirurile grănicerilor iranieni. Două persoane au fost ucise, între care un prieten de-al său, povesteşte el.

Tentativa lui s-a soldat ulterior cu o „arestare” şi o „bătaie” din partea soldaţilor iranieni, hotărâţi să dea un exemplu pentru a descuraja alte tentative de trecere clandestină a frontierei.

„Dacă aţi trăi în sărăcia, foametea şi mizeria naţiunii noastre, aţi încerca şi voi să treceţi în cealaltă parte”, afirmă el că le-ar fi spus soldaţilor iranieni.

În cazul agravării crizei umanitare, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) afirmă că se aşteaptă la un aflux de circa jumătate de milion de afgani în ţările vecine până la sfârşitul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.