Acasă Actualitate Gazprom suspendă livrările de gaze naturale către Republica Moldova de la 1...

Gazprom suspendă livrările de gaze naturale către Republica Moldova de la 1 decembrie

326
0

Contractul dintre guvernul Republicii Moldova și Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, iar de atunci cele două părți nu au reușit să se înțeleagă asupra prevederilor unui nou acord. Cu toate acestea, compania rusească a extins contractul în așa fel încât să acopere și luna octombrie, dar a precizat că acordul nu va mai fi prelungit în cazul în care țara nu reușește să achite cantitățile de combustibil livrate pe lunile septembrie și octombrie.

Guvernul din Republica Moldova a refuzat oferta Gazprom de a plăti 790 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care țara a acumulat astfel o datorie la ruși de 709 milioane de dolari.

“Prețurile oferite de Gazprom pentru Republica Moldova nu sunt în interesul cetățenilor noștri’, a declarat vicepremierul țării, Andrei Spinu.

Potrivit Reuters, guvernul Moldovei ar fi fost de acord să plătească jumătate din prețul propus de Gazprom.

Vineri, Parlamentul a declarat stare de urgență în sectorul energetic, pentru 30 de zile, din cauza deficitului de gaze naturale. Măsura permite guvernului să instituie un regim special de procurare a gazelor, dar și să aloce mai multe resurse financiare în acest sens.

Articolul precedentTrei dintre primele cinci țări din lume care raportează în ultimele săptămâni cele mai multe decese provocate de coronavirus se află în Europa de Est: Rusia, Ucraina și România. Un român moare de Covid la fiecare 5 minute
Articolul următorTurcia. Președintele Erdogan a ordonat declararea persona non grata a 10 ambasadori străini, inclusiv pe cei ai SUA, Germaniei și Franței

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here