Acasă Economie Ministerul Agriculturii: Producții foarte bune la culturile de toamnă și primăvară pentru...

Ministerul Agriculturii: Producții foarte bune la culturile de toamnă și primăvară pentru 2021

145
0

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță pentru anul agricol 2021 producții foarte bune și la culturile de primăvară, după producțiile excelente înregistrate la culturile de toamnă.

Astfel producţia de porumb boabe obţinută de pe 1,529 milioane hectare – aproape 60% din suprafaţa însămânţată în primăvară – a depăşit 8,4 milioane de tone, în timp ce recolta de floarea-soarelui totalizează 2,97 milioane de tone de pe 97% din suprafaţa recoltată, respectiv 1,21 milioane hectare, transmite Agerpres.

Aceste date prezintă situaţia recoltărilor la principalele culturi de primăvară până la data de 20 octombrie 2021, campania de recoltare fiind încă în derulare.

Conform datelor transmise de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene şi centralizate la nivelul MADR, și la soia s-au recoltat 93.776 hectare până la data menţionată (62,92% din suprafaţa însămânţată), cu o producţie totală de peste 219.200 tone, iar la sfeclă de zahăr s-au recoltat 8.340 hectare (38,51% din suprafaţa însămânţată), producţia fiind de peste 367.730 tone.

În ceea ce priveşte cartoful de toamnă, campania de recoltare este aproape de final, respectiv 123.850 hectare (96,44% din suprafaţa însămânţată), înregistrându-se deja o producţie de peste 1,984 milioane tone.

„Anul agricol 2020-2021 evidenţiază în sectorul vegetal rezultate foarte bune şi bune în ceea ce priveşte producţiile medii şi totale atât la culturile de toamnă, cât şi la culturile de primăvară. La principalele culturi de toamnă atât producţia totală obţinută la această dată, cât şi producţia medie realizată au valorile cele mai ridicate din ultimii 10 ani”, susţin reprezentanţii MADR.

Cifrele bune la culturile de primăvară se adugă rezultatelor excelente înregistrate în anul agricol 2020-2021 la culturile de toamnă. Astfel, la grâu s-a obţinut producţie totală de peste 11,445 milioane tone şi un randament de 5.316 kg/ha, iar la orz, peste 1,885 milioane tone şi o medie de 5.599 kg/ha. Şi orzoaica şi rapiţa înregistrează realizată cele mai ridicate producţii medii din ultimii 10 ani, respectiv 5.220 kg/ha şi 3.022 kg/ha.

Potrivit oficialilor MADR, producţia totală, în special la cereale şi oleaginoase, indică valori care depăşesc necesarul de consum intern, fapt ce asigură un potenţial stoc, disponibil şi pentru operaţiuni comerciale.

„Având în vedere evoluţiile favorabile ale preţurilor pe burse, produsele româneşti beneficiază de indicatori pozitivi pe pieţele mondiale, iar aceste evoluţii sunt favorabile atât producătorilor agricoli autohtoni, cât şi operatorilor economici din sectoarele de procesare – depozitare – comercializare”, spun reprezentanții Ministerului Agriculturii.

În același timp însă, producțiile excelente obținute anul acesta indică faptul că agricultura din România are nevoie de investiţii semnificative în anii următori în depozitare şi unităţi de procesare atât pentru sectorul vegetal, cât şi în zootehnie, în cercetare şi inovare, în noile tehnologii şi modele de producţie care să permită utilizarea durabilă a resurselor şi adoptarea de soluţii digitale.

Articolul precedentSorin Grindeanu: PSD nu va vota Guvernul minoritar PNL – UDMR, propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă
Articolul următorDacian Cioloş: Suspendarea preşedintelui Iohannis nu e o soluţie. România are nevoie de un guvern, nu de o altă criză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here