Acasă Extern Sepp Blatter și Michel Platini, foștii președinți FIFA și UEFA, au fost...

Sepp Blatter și Michel Platini, foștii președinți FIFA și UEFA, au fost trimiși în judecată pentru fraudă, fals şi deturnare de fonduri. Sunt acuzați că au prejudiciat FIFA cu peste două milioane de dolari

307
0

Procurorii elvețieni au decis punerea sub acuzare a lui Sepp Blatter (85 de ani, fost președinte al Asociației Federațiilor Internaționale de Fotbal – FIFA) și a lui Michel Platini (66 de ani, fost președinte al Uniunii Federațiilor Europene de Fotbal – UEFA), în cadrul unei anchete începute acum șase ani.

Concret, anchetatorii arată că, în 2011, când Blatter se pregătea pentru alegeri în cadrul FIFA, Platini (atunci președinte UEFA) a cerut Asociației să-i plătească două milioane de franci elvețieni, sub forma unui salariu retroactiv aferent perioadei în care a fost consilierul lui Blatter, respectiv între 1998 și 2002.

Astfel, Blatter a intervenit în rândul oficialilor Asociației pentru a aproba această plată. Potrivit procurorilor, activele FIFA au fost prejudiciate, iar Platini s-a îmbogățit ilegal, singurul venit convenit cu Asociația fiind salariul de 300 de mii de franci pe lună, pentru care nu au existat restanțe. Cei doi acuzați au negat acuzațiile și au spus că salariul adițional ar fi fost convenit, dar pe cale verbală, în urmă cu peste 20 de ani.

Blatter a mai fost pus sub acuzare și pentru management defectuos, deturnare de fonduri și fals în documente, iar Platini pentru fraudă, deturnare de fonduri și complicitate la infracțiunea de management defectuos. În 2016, FIFA le-a interzis celor doi să mai participe, pentru șase ani de zile, la orice eveniment care are legătură cu competițiile oficiale de fotbal.

Michel Platini a fost președinte al UEFA între 2007 și 2015. Ca jucător, a câștigat Campionatul European cu Franța, în 1984, și a fost distins de trei ori consecutiv cu “Balonul de Aur”, între 1983 și 1985. Sepp Blatter a condus FIFA între 1998 și 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.