Acasă Actualitate SUA au avertizat Europa că nu este exclus ca Rusia să planifice...

SUA au avertizat Europa că nu este exclus ca Rusia să planifice invazia Ucrainei, pe măsură ce tensiunile dintre Moscova și UE se amplifică, odată cu criza migranților și a energiei

369
0

Washingtonul monitorizează îndeaproape mobilizarea forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, iar oficialii americani și-au informat omologii europeni cu privire la preocupările pe care le au în legătură cu o posibilă operațiune militară, relatează Bloomberg. Evaluările se bazează pe informații pe care SUA le deține, iar potrivit informațiilor Bloomberg, sunt susținute de dovezi pe care americanii nu le pot împărtăși integral guvernelor europene.

Datele obținute de americani sunt descrise ca fiind “tulburătoare”, dar unii experți recunosc că nu există nicio modalitate de a cunoaște adevăratele intenții ale Moscovei.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a părut că oferă indicii despre informațiile pe care le-a primit în urma întâlnirii cu secretarul de stat american Antony Blinken: Ceea ce am auzit și văzut astăzi la Washington corespunde propriilor noastre constatări și analize, adaugă câteva elemente noi care ne permit să obținem o imagine mai bună și mai cuprinzătoare. Situația din Belarus este o potențială linie de front și nu ar trebui subestimată”, a afirmat acesta.

Un oficial de la Casa Albă a declarat joi că SUA, împreună cu aliații, consideră Ucraina un partener și denunță orice act agresiv din partea Rusiei. La rândul său, Rusia susține că desfășurarea militară pe propriul teritoriu este o chestiune internă și neagă orice intenție agresivă, acuzând în același timp SUA de acte provocatoare, prin desfășurarea navelor de război în Marea Neagră, în apropiere de teritoriul său, săptămâna aceasta.

O situație similară a avut loc și în primăvară, când SUA și NATO s-au sesizat cu privire la acumularea a o sută de mii de soldați ruși, tancuri și avioane de război, în apropierea graniței cu Ucraina. Criza s-a atenuat după ce președintele american Joe Biden l-a sunat pe omologul său rus Vladimir Putin și au convenit să participe la un summit, care a avut loc ulterior în iunie.

Cea mai recentă desfășurare de trupe și tancuri ale Rusiei către Ucraina l-a determinat pe directorul CIA, Bill Burns, să viziteze Moscova luna aceasta, unde a vorbit la telefon cu Putin. Și cancelarul german Angela Merkel i-a cerut miercuri lui Putin să-și folosească influența asupra Belarusului pentru a opri valul de migranți care doresc să treacă granița în Polonia, implicit în UE. Putin a refuzat. Liderul rus a criticat presupusa utilizare de către Ucraina a dronelor de luptă, încălcând un acord anterior și activitatea militară americană în Marea Neagră, potrivit comunicatului emis de Kremlin.

Tensiunile recente au loc și pe fondul incertitudinii cu privire la creșterea livrărilor de gaz rusești către Europa, în ciuda angajamentului lui Putin de a accelera livrările pentru a ușura criza energetică. El solicită autorităților europene de reglementare să dea aprobarea rapidă pentru operarea gazoductului Nord Stream 2 din Rusia până în Germania, un proiect criticat aspru de SUA și Ucraina.

În timp ce Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Belarus pentru ceea ce consideră o criză a migrației provocată în mod intenționat, președintele Alexander Lukașenko a amenințat joi că va închide o conductă cheie care transportă gaz rusesc către UE dacă Polonia își închide granița. Doi oficiali ai administrației americane au declarat că Rusia a orchestrat criza migranților dintre Belarus și Polonia și statele baltice pentru a încerca să destabilizeze regiunea.

Potrivit Bloomberg, oficialii de la Kremlin afirmă că Rusia nu dorește începerea unui război cu Ucraina “acum”, dar că trebuie să demonstreze că este gata să folosească forța dacă este necesar. O ofensivă este puțin probabilă, deoarece trupele ruse s-ar confrunta cu rezistența publică la Kiev și în alte orașe, dar există într-adevăr un plan pentru a răspunde provocărilor din Ucraina, a spus un oficial.

Preocupările SUA cu privire la intențiile Rusiei se bazează pe dovezi, dar și pe analiza informațiilor privind acțiunile premergătoare anexării Crimeei în 2014, relatează Bloomberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.