Acasă Extern Sonda Parker dezvoltată de NASA a devenit prima navă spațială care trece...

Sonda Parker dezvoltată de NASA a devenit prima navă spațială care trece prin atmosfera Soarelui

129
0


“Așa cum aselenizarea a permis oamenilor de știință să înțeleagă cum s-a format Luna, o astfel de misiune este un pas gigantic pentru umanitate, care ne ajută să descoperim informații critice despre cea mai apropiată stea a Pământului și influența ei asupra Sistemului Solar”, a declarat Nicola Fox, directorul diviziei de știință heliofizică a NASA.

Sonda Parker a pătruns în atmosfera Soarelui în luna aprilie, dar analiza datelor a confirmat misiunea abia acum, fiind una dintre cele mai îndrăznețe proiecte ale NASA.

Agenția a lansat sonda în urmă cu trei ani, iar scopul acesteia este de a se apropia din ce în ce mai multe de Soare. Nava spațială călătorește prin spațiu cu o viteză de peste 500 de mii de km/h. NASA și-a programat sonda în așa fel încât aceasta să intre și să părăsească foarte rapid atmosfera Soarelui, măsurând în acest timp mediul solar cu o serie de instrumente protejate de un scut termic.

Pe 28 aprilie 2021, sonda Parker a traversat granița critică Alfven, marginea exterioară a “coroanei”, punctul în care materialul solar care este în mod normal legat de Soare prin forța gravitațională se eliberează și “curge” în spațiu. Sonda a trecut prin granița Alfven la aproximativ 13 milioane de km deasupra suprafeței vizibile a Soarelui (fotosfera).

Numeroși cercetătorii se declară fascinați de această regiune, numită “coroană”, din atmosfera Soarelui, deoarece stimulează procese-cheie care în prezent nu pot fi explicate, precum supraîncălzirea contra-intuitivă: temperatura Soarelui în fotosferă poate ajunge până la 6.000 de grade Celsius, dar în interiorul “coroanei” poate depăși un milion de grade.

Echipa științifică a sondei Parker va aduna mai multe informații despre Soare, pe măsură ce nava spațială se apropie din ce în ce mai mult de corpul ceresc. În cele din urmă, sonda ar trebui să ajungă la aproximativ 7 milioane de km de fotosferă, în jurul anului 2025.

Articolul precedentGuvernul a adoptat OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România, din 20 decembrie. Poate fi completat și după intrarea în țară, în maximum 24 de ore
Articolul următorRusia a prezentat un nou model de dronă de luptă “invizibilă”, dificil de detectat pe radare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here