Acasă Media Premiul Nobel pentru Pace, câștigat de jurnaliștii Maria Ressa (Filipine) și Dmitri...

Premiul Nobel pentru Pace, câștigat de jurnaliștii Maria Ressa (Filipine) și Dmitri Muratov (Rusia), pentru “lupta lor curajoasă în apărarea libertății de exprimare”

345
0

Jurnaliștii Maria Ressa (Filipine) și Dmitri Muratov (Rusia) au câștigat Premiul Nobel pentru Pace. Comitetul care a acordat premiul i-a descris pe cei doi ca fiind “reprezentativi pentru toți cei ce luptă pentru acest ideal al libertății de exprimare și de gândire, într-o lume în care democrația și libertatea presei sunt puternic contestate”. Jurnaliștii au fost selectați dintr-o listă de 329 de candidați.

Maria Ressa este una dintre co-fondatorii site-ului de știri Rappler, iar în ultimii nouă ani, a vorbit constant despre abuzul de putere, folosirea violenței și creșterea autoritarianismului în Filipine. Este una dintre cei mai puternici și cunoscuți critici ai regimului Duterte.

La rândul său, Muratov, editor-șef al publicației Novaja Gazeta timp de 24 de ani, a luptat în permanență pentru libertatea de exprimare “în condiții tot mai dure în Rusia” și l-a contestat în permanență pe Vladimir Putin. Este cunoscut faptul că acesta a refuzat să abandoneze politica editorială a ziarului, deși de-a lungul carierei sale, șase colegi de-ai săi, angajați ai aceluiași ziar, au fost uciși.

Este pentru prima oară în ultimii aproape 90 de ani când premiul este acordat unor jurnaliști. În 1935, germanul Carl von Ossietzky câștiga Premiul Nobel pentru Pace, după ce a dezvăluit programul secret al Germaniei pentru reînarmare. Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Programului Alimentar Mondial al ONU, pentru combaterea foametei. Programul ajută anual 97 de milioane de persoane, din 88 de țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.