Acasă Actualitate SUA. Hotelul Willard din centrul orașului D.C. ar fi fost “centrul de...

SUA. Hotelul Willard din centrul orașului D.C. ar fi fost “centrul de comandă” al echipei Trump, în efortul de a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale

626
0

O investigație a The Washington Post subliniază eforturile lui Donald Trump și a câtorva apropiați ai săi care au lucrat până în ultimul moment posibil pentru a submina voința alegătorilor americani, implicit încercările de a-l presa pe vicepreședintele Mike Pence să amâne sau chiar să blocheze certificarea alegerilor prezidențiale. Potrivit The Washington Post, echipa lui Trump a profitat de orice portiță constituțională pentru a testa granițele democrației americane.

Mitingul pro-Trump din 6 ianuarie, transformat în asalt asupra Capitoliului în încercarea de a bloca efectiv confirmarea de către Congres a victoriei lui Joe Biden, a captat atenția lumii întregi. Dar activitățile de la Willard din acea săptămână se adaugă unei imagini emergente creionate de notițele unui jurist conservator din tabăra Trump, și care descriu efortul echipei sale, alcătuită din consilieri prezidențiali și avocați, în încercarea descoperirii unei “strategii legale” prin care să-i ofere lui Trump un al doilea mandat de președinte.

Aceștia au fost conduși de avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani. Fostul strateg șef de la Casa Albă Stephen K. Bannon a fost o prezență ocazională în calitate de consilier politic principal. Fostul comisar de poliție al orașului New York, Bernard Kerik, a fost acolo în calitate de investigator. De asemenea, prezent a fost John Eastman, fost profesor de Drept, care a prezentat posibile scenarii pentru refuzarea președinției lui Biden, într-o întâlnire din Biroului Oval, pe 4 ianuarie, cu Trump și vicepreședintele Mike Pence. De asemenea, presa îi atribuie lui Eastman un plan structurat în șase puncte, prin care Pence ar fi putut opri procesul de numărare a voturilor și i-ar fi asigurat victoria lui Trump.

Potrivit unor martori, echipa lui Trump a făcut presiuni asupra lui Pence pentru a lua “măsuri” pe 6 ianuarie. Eastman i-a spus lui Pence că este îndreptățit să conteste victoria lui Biden și să facă apel la susținătorii lui Trump să ceară oficialilor republicani din statele-cheie să răstoarne rezultatul alegerilor. Însă Pence a rezistat presiunii și a anunțat pe Twitter că va număra voturile colegiului electoral așa cum au fost exprimate cu câteva săptămâni mai devreme.

“Am crezut cu tărie atunci, așa cum cred chiar și acum, că vicepreședintele – în calitate de președinte al Senatului – a avut puterea constituțională de a trimite problema înapoi în state timp de 10 zile pentru a investiga frauda pe scară largă și pentru a raporta rezultatele cu mult înainte de Ziua Inaugurării, 20 ianuarie“, a afirmat consilierul de campanie și fostul asistent special de la Casa Albă, Boris Epshteyn. “Eforturile noastre s-au concentrat pe transmiterea acestui mesaj”, a continuat acesta.

Comisia parlamentară care investighează evenimentele din 6 ianuarie a citat o serie de participanți la “camera de război” organizată la Willard, printre care Bannon, care a refuzat refuzat să se prezinte pentru audieri.

Comisia a solicitat, de asemenea, documente și comunicări legate de consultanța și analiza juridică a lui Eastman. Întrebat despre implicarea sa în operațiunea echipei Trump de la Willard, Eastman a declarat pentru presă: “În măsura în care am fost acolo, acestea au fost discuții cu avocații. Nu primiți niciun alt comentariu de la mine în legătură cu acestea”. Însă în luna mai, Eastman a spus într-o emisiune TV că se afla la hotel cu Giuliani în dimineața zilei de 6 ianuarie: “Am avut o cameră de război la Willard … un fel de centru de coordonare a tuturor comunicărilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.