Acasă Extern Cercetătorii avertizează că unul dintre cei mai mari ghețari din Antarctica riscă...

Cercetătorii avertizează că unul dintre cei mai mari ghețari din Antarctica riscă “modificări dramatice” în următorii 5-10 ani și să se topească, din cauza fisurării banchizelor de gheață

402
0

Cercetătorii avertizează că unul dintre cei mai mari ghețari din Antarctica riscă “modificări dramatice” în următorii 5-10 ani și să se topească, din cauza fisurării banchizelor de gheață. Fenomenul poate duce la intensificarea ritmului de creștere a nivelului oceanelor.

Potrivit specialiștilor, aceste fisuri pot face ca banchizele “să se spargă precum un parbriz de mașină”. Banchizele sunt segmente de gheață conectate de ghețar, dar care plutesc pe apă. De exemplu, banchiza estică (care acoperă o treime din lățimea ghețarului) este ancorată la un munte subacvatic, care încetinește semnificativ modul în care bucăți de gheață plutesc spre mare și “curg”, după ce se desprind. Conform unor noi date prezentate de oamenii de știință din SUA și Marea Britanie, fisurile din banchiza estică pot face ca aceasta să se fragmenteze în sute de alte aisberguri.

Odată cu descompunerea formațiunii, este estimat ca în următorul deceniu să dispară și “piedica” pe care aceasta o reprezintă. Concret, asta înseamnă că viteza de curgere a porțiunii estice a ghețarului Thwaites s-ar putea tripla, ducând la pierderea a încă peste 10 miliarde de tone de gheață anual și la accelerarea ritmului de creștere a nivelului oceanelor. În ultimul secol, nivelul mediu al oceanelor a crescut cu 30 de centimetri.

Supranumit și Ghețarul “Apocalipsei”, se deplasează înspre Oceanul Pacific cu o viteză de aproape doi kilometri pe an. Astfel, pierde deja anual aproximativ 50 de miliarde de tone de gheață (este estimat că întreaga Antarctică pierde 216 miliarde de tone de gheață anual) și este responsabil pentru 4% din creșterea nivelului oceanelor la nivel global. Acesta este cel mai lat ghețar din lume, cu o lățime de 80 de kilometri, și unul dintre cei mai mari din Antarctica, având o grosime de aproximativ un kilometru. Comparativ, are suprafața Marii Britanii și este mai mare decât statul Florida din SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.