Acasă Actualitate Rusia, cerințe speciale pentru detensionarea situației din Ucraina

Rusia, cerințe speciale pentru detensionarea situației din Ucraina

678
0

Rusia negociază agresiv detensionarea situației din Ucraina. Cere nu numai drept de veto în privința unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, dar și oprirea desfășurării de armament suplimentar și trupe în țările care nu erau membre în 1997 (toată Europa de Est, inclusiv România) fără acordul Rusiei. Lista cererilor a fost publicată chiar de diplomația rusă.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei a prezentat public lista cererilor Rusiei pentru NATO, menționând că aceasta i-a fost prezentată și președintelui SUA, Joe Biden, chiar de către președintele Putin la summitul on-line din 7 decembrie.

Cererile Rusiei, așa cum au fost sintetizate de Agenția rusă RIA:

  • oprirea extinderii către Est și excluderea aderării Ucrainei;
  • să nu mai desfășoare trupe și armament suplimentar în țările care nu erau membre în luna mai 1997, decât în cazurile agreate și de Rusia. În respectivul an, nu erau membre ale Alianței Nord-Atlantice Polonia, Cehia, Ungaria, România, Bulgaria, Muntenegru, Albania, Croația, Macedonia de Nord, Slovenia, Slovacia și Țările Baltice;
  • oprirea activităților militare în Ucraina, Estul Europei, Regiunea Caucaz și Asia Centrală;
  • să nu desfășoare rachete cu rază scurtă sau intermediară de acțiune, care pot lovi teritoriul rus, principiu asumat și de Rusia;
  • să nu desfășoare exerciții cu mai mult de o brigadă militară, într-o zonă de demarcație care urmează să fie stabilită și să facă regulat schimb de informații despre exerciții cu Rusia;
  • să confirme că Alianța și Rusia nu se consideră adversari și că pot soluționa orice dispută pe cale diplomatică;
  • să se angajeze că nu creează situații care pot fi considerate o posibilă amenințare, angajament asumat și de Rusia;
  • să creeze linii de comunicare speciale pentru situațiile de urgență.

Sergei Ryabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei a declarat că de la acest document ar trebui pornite discuțiile între Kremlin și Occident pentru detensionarea conflictului:

“Washingtonul și aliații săi din NATO ar trebui să oprească imediat acțiunile ostile regulate împotriva țării noastre, inclusiv exercițiile neprogramate, apropierile și manevrele periculoase ale navelor și avioanelor militare și să înceteze activitatea militară pe teritoriul ucrainean”, a mai spus ministrul adjunct.

Secretarul de presă al Casei Albe a răspuns că SUA se vor pronunța asupra cerințelor, după consultarea partenerilor europeni. Sam Greene, profesor la King’s College London, a comentat pentru Reuters că documentul nu este menit să fie un tratat, ci este mai degrabă o declarație politică a lui Vladimir Putin, care trasează o linie în jurul spațiului post-sovietic și plasează în fața ei un afiș cu “Rămâneți afară“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.