Acasă Politic Daniel Constantin: Să construim împreună un viitor în care oamenii să-și dorească...

Daniel Constantin: Să construim împreună un viitor în care oamenii să-și dorească să rămână aici, acasă, în Teleorman

162
0

CMF 11240002

Ce v-a determinat să candidați la aceste alegeri parlamentare? 

Am fost ministru al Agriculturii și cunosc foarte bine dramele cu care se confrunta județul Teleorman, dar și potențialul economic uriaș, atât agricol, cat și industrial, al acestei zone. Personal, refuz sa accept că doar în alte județe se poate.

Sunt convins că da, se poate sa avem aici, în Teleorman, o infrastructură modernă, investitori și parcuri industriale, drumuri mai bune, o agricultura performantă și locuri de muncă bine plătite.

Care considerați că sunt cauzele pentru care Teleormanul a rămas atât de mult în urmă, chiar și față de județele de lângă?

Au fost 30 de ani pierduți cu PSD în Teleorman, care au condamnat județul la sărăcie. În Teleorman, PSD a produs doar sărăcie. Este un județ rămas foarte mult în urmă. Strategia politica a PSD a fost să țină acest județ captiv.

PNL a scos din sărăcie localități și județe întregi în restul României. Modelul liberal, axat pe dezvoltare, este unul de succes. Județul Teleorman are șansa unui viitor bun daca oamenii vor vota PNL.

Avem ca exemplu județul Giurgiu, județ vecin cu Teleorman. Acolo, PNL a demonstrat că se poate: oamenii au salarii mai mari, drumuri mai bune, atrag milioane de turiști din București. De ce în Giurgiu s-a putut și în Teleorman nu se poate?

Care este oferta Partidului Național Liberal pentru Teleorman? 

Teleormanul este într-o situație dramatică în ceea ce privește dezvoltarea economică și nivelul de trai. Județul înregistrează cele mai mici salarii medii nete din România.

Partidul Național Liberal vine în Teleorman cu o strategie solidă pentru creștere economică și dezvoltarea locurilor de muncă. Avem nevoie de locuri de muncă bine plătite, de sprijinirea antreprenorilor locali și de proiecte de infrastructură care să atragă investitori și să păstreze tinerii în județ. Avem nevoie de parcuri industriale și de proiecte consistente cu finanțare europeană.

Schimbările pe care le propunem nu se vor întâmpla peste noapte, dar cu o strategie bine gândită și dusă la îndeplinire cu profesionalism, putem aduce o îmbunătățire semnificativă și vizibilă a nivelului de trai în Teleorman.

Pentru început, putem cel puțin să fim la nivelul județului vecin, Giurgiu, care, din păcate, ne-a cam lăsat în urmă. Este timpul să lăsăm în urmă promisiunile goale și să construim împreună un viitor în care oamenii să-și dorească să rămână aici, acasă.

Am văzut că un accent special este acordat agriculturii în programul PNL. Ce ar trebui făcut din acest punct de vedere? 

Ca fost ministru al Agriculturii, știu că în Teleorman trebuie să facem trei lucruri pentru a dezvolta agricultura.

Primul și cel mai important aspect este să refacem sistemul de irigații. Teleormanul ar putea hrăni tot Bucureștiul! Din păcate, agricultura din Teleorman nu beneficiază de niciun sprijin din partea celor care conduc județul. Și cel mai important sprijin ar putea să fie un sistem modern de irigații. În alte județe, irigațiile au dublat producția. Nimeni de la consiliul județean condus de PSD nu este interesat de refacerea sistemului de irigații din Teleorman.

Al doilea aspect – să sprijinim financiar fermierii, prin credite sau fonduri europene. Să aducem fondurile europene și aici, în Teleorman.

Al treilea – să ii ajutam pe producători să-și vândă la un preț avantajos produsele. Să ne recâștigam piața de desfacere.

Cum poate fi oprit acest exod al tinerilor din Teleorman? 

Nu pot să nu leg exodul tinerilor de o altă statistică la fel de relevantă: Teleormanul este al doilea în topul județelor care pierd oameni. Între 2012 și 2023, Teleormanul a avut a doua cea mai mare prăbușire a populației rezidente (-15,9%), după Caraș-Severin (-16,9%).

Rămânem tot mai puțini și mai bătrâni, în timp ce tinerii își caută viitorul în altă parte. Toate acestea nu sunt doar statistici, le-am putut vedea cu ochii mei mergând pe străzile și ulițele județului în ultimele luni. Iar teleormănenii îmi dau dreptate, pentru că am avut zeci de discuții care de aici pornesc. Doar bătrânii știu ce este în sufletul lor când povestesc de nepoți pe care îi văd de câteva ori pe an, dacă îi văd și atunci.

Exodul tinerilor poate fi atenuat cu soluții naționale, dar nimic nu poate compensa lipsa de viziune la nivel local.

Soluțiile PNL nu sunt magice, nu aduc schimbări peste noapte, dar pot reda speranța că se pot face lucruri bune și în Teleorman: dezvoltarea infrastructurii și construcția de parcuri industrial pentru a atrage investitori, sprijinirea antreprenorilor locali, atragerea proiectelor cu finanțare europeană, locuri de muncă bine plătite. Toate se regăsesc în oferta Partidului Național Liberal pentru Teleorman.

Eu sunt convins că da, se poate să avem un viitor mai bun și aici, în Teleorman! Dar totul începe cu votul pe care oamenii îl vor da la aceste alegeri.